Spår av järnvägen – 7 – Österport

Österport var en hållplats på linjen norrut mot Väskinde-Tingstäde-Lärbro. Från början fanns ett stickspår och ett hållplatshus (anhalt) med väntsal och biljettexpedition. 1956 lyftes huset upp och kördes ut till Norrlanda där det blev en jaktstuga. På hållplatsen byggde SJ 1956 en modern Pressbyråkiosk med väntsal.
Så länge busstationen i Visby låg kvar i den gamla järnvägsstationen på Söderväg, gick de flesta landsbygdsbussar upp till Österport för på/avstigande. Detta upphörde när nya busstationen på Byrummet återöppnade som busstation.
Vill ni se det ursprungliga hållplatshuset kan ni åka till Roma station på museijärnvägen Roma- Dalhem (Hesselby)

För att se bilderna i större storlek. Högerklicka på bilden och välj “Öppna bild i ny flik”.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.