Aktuellt på GHJ 2016 – juni- dec

OBS! Klicka på miniatyrerna nedan för att se bilderna i större upplösning
  31 dec: TOMTETÅGET 2016

Föreningen vill efter Tomtetåget den 30 december 2016 rikta ett stort tack till all tjänstgörande personal som deltog i tågtrafiken, korvförsäljning och parkeringshjälpen! Stort tack även till våra sponsorer Halfvede musteri, Ramirent och Bergkvarabuss samt våra samarbetspartners Stava mejeri och Gotfire. Gott nytt år till er alla och varmt välkomna tillbaka att göra en resa i tiden i sommar och/eller till nästa Tomtetåg (det 36:e) lördagen den 30 december 2017!

Tomtetåget avgick igår på en fredag och det innebar att färre hade möjlighet att resa med oss. Men almanackan såg ut som den gjorde i år. Vi hade en fin dag där solen tittade fram vid lunchtid och det var fyra grader varmt. Ett härligt vinterväder till skillnad från i fjol. Endast smärre förseningar uppstod och det fanns sittplatser till nästan alla. Vi återkommer med hur många resenärer vi hade. Webbredaktionen tar nu välbehövlig semester och återkommer nästa år 🙂
 
31 dec: FILM FRÅN HESSELBY STATION – TOMTETÅGET
   31 dec: LÄNK TILL HELA GOTLAND.SE REPORTAGE FRÅN TOMTETÅGET
   30 dec: TOMTETÅGET – BILDER FRÅN EFTERMIDDAGEN
Några bilder till från eftermiddagen på Tomtetåget vid Hesselby och Tule stationer
  30 dec: TOMTETÅGET – RAPPORT FRÅN ROMA STATION
Bilder från senare på dagen. Mörkret sänker sig över Roma.
  30 dec: TOMTETÅGET – FÖRMIDDAGEN
Tomtetåget från Roma och Dalhem (Hesselby) är i full gång. Eftersom det är en fredag är det bättre med plats på tågen. Vi kör till klockan 1718 från Dalhem och 1618 från Roma. Passa på att göra en mysig resa till tomtarna i mörker med marschaller och tomtebloss!
  29 dec: INFORMATION OM TOMTETÅGET 30 DEC. 2016
Till Tomtarna på Tule station i Halla reser ni från Roma station eller från Hesselby station i Dalhem. Vid Tule station får barnen godispåsar av Tomtefar och hans bror och de vuxna serveras glögg från Halfvede musteri och pepparkakor av Tomtemor. Förutom tomtarna finns även korvförsäljning samt en liten marknad där Stafva mejeri och Gotfire deltar. Klass 3 i Dalhems skola säljer hembakt till sin klassresa. I Hesselby Jernvägscaféet i Dalhem finns det kaffeservering. Museijärnvägen bjuder på en trevlig upplevelse med belysning och varma kaminer i vagnarna. På eftermiddagen mörkerkörning med tomtebloss och marschaller och förhoppningsvis snö för att öka stämningen! Varmt välkomna, men räkna med kö. Räkna med bättre med plats på tågen från Roma. Dagens sista tåg brukar ha gott om plats.

Avgångar från Hesselby station (Dalhem) till Tule: 10:30, 11:07, 11:44, 12:22, 12:59, 13:36, 14:13, 14:50, 15:27, 16:04, 16:41, 17:18 Avgångar från Roma station till Tule: 10:45, 11:22*, 11:59, 12:36, 13:13, 13:50, 14:27, 15:04*, 15:41, 16:18  ( *= anslutande gratisbuss från Visby finns) Uppehåll i Tule 40-45 minuter.

(OBS! Eftersom busspassagerarna har reserverade platser kommer det bli färre platser för övriga på avgångarna från Roma kl. 11:22 och 15:04. Välj gärna annan avgång)

Gratisbuss från Visby till Roma: BERGKVARABUSS sponsrar även i år en gratis buss som avgår från Österport kl. 10.40 och 14.25. Den ansluter till tågavgångarna 11.22 och 15.04. Bussen går åter till Visby från Roma kl. 12.30 och 16.15. Möjlighet till på/avstigning finns även vid busshållplats utanför ICA Maxi. Bussen tar 50 passagerare, så det är i mån av plats.

Biljettpriser tågen: 80:- för vuxna samt 50:- per barn 3-15 år för sträckan Roma- Tule eller sträckan Hesselby- Tule. Tilläggsbiljetter säljes i Tule för 60:-/30:- Tilläggsbiljetten ger rätt att även åka den andra sträckan från Tule. Medlemskort ger ej rätt till fri resa på Tomtetåget.
skarmavbild-2016-12-09-kl-16-20-22 151227   
Foto i Tingstäde från BussMicke. Fler bussbilder finns på: http://www.bussmicke.se/Bildgalleri/Bussar/Sverige/B/Bergkvarabuss/0600/index.html
    29 dec: FÖRBEREDELSER INFÖR TOMTETÅGET
DAN FÖRE DAN = förberedelser. Idag har vi ägnat oss åt alla förberedelser som krävs inför ett Tomtetåg. Elda på ångloket och kaminerna i vagnarna. Väcka chefstomten, få tag på två tomtar till. Lugnt, vi har tre tomtar i morgon!! Förbereda biljett- och korvförsäljning med mera. Nyhet i år är att man kan betala korven med Swish! Så nu känns det som att det som går att ha kontroll över är under kontroll ? I morgon tycks det bli vissa solchanser, 4-5 plusgrader och inget regn! Varmt välkomna till Tomtetåget Mer information om Tomtetåget finns i tidigare inlägg.
  20 dec: VENAVAGNEN OCH VAGNHALL 2
I vagnhall 2 lyste igår kväll den nya belysningen för fullt. Möjligheterna att arbeta i hallen är nu mycket bättre. En plan finns att isolera en del av hallen och då kommer möjligheterna bli bättre. Arbetena med Venavagnen går framåt. Här följer en bildsvit.
   
  19 dec: BILDER FRÅN TULE STATION I DECEMBER
Några bilder från Tule i dagarna. Två försäljningsbodar har vi lånat från Romateatern (tack!) och de är nu på plats vid Tule station inför Tomtetåget. Lagom till vintern (?) har vi byggt en isolerad trälåda i brygghuset. Den är försedd med frostvakt och förhoppningsvis så kommer inte vattnet att frysa i vinter.
  15 dec. VENAVAGNEN – UNDERLAG FÖR LINOLEUMMATTA HAR LAGTS IN
Arbetet med SJ Cp 407, eller Venavagnen, går vidare. Cenita och Bengt lägger in masonit för kommande linoleummatta. Klämbräda vid dörr på plats.
 
  7 dec: SPÅRSTUMPEN 3/2016 ÄR NU UNDER DISTRIBUTION
Redan nu eller snart i våra medlemmars brevlådor!
sp128bSpårstumpen nr. 128 (3/2016)  16 sidor, 28 bilder därav 13 i färg INNEHÅLL: 1.      Ledare: Mera framtidstankar, Ordföranden har ordet: 2.      KlRJ:s första fordon, med lista (Anders Svensson) 3.      Bilder av KlRJ-fordon 4.      Sista personvagnen från KlRJ räddad (Anders Svensson) 5.      Resa med GHJ-medlemmar (Anders Svensson) 6.      Hänt vid GHJ 3/2016 7.      Bilder från GHJ senhösten 2016 8.      Senaste nytt: Motortrallor till GHJ 9.      Tomtetåget, Insamling: KlRJ 1 och MÅJ XC 10 10.    På gotländska spår: Vinter
För mer info om vår medlemstidning Spårstumpen, se: https://forening.gotlandstaget.se/sparstumpen/ Om du vill bli medlem, se: https://forening.gotlandstaget.se/2016/11/30/bli-medlem/
  4 dec: BILDER FRÅN SÖNDAGENS JULMARKNADSTÅG – 181 RESANDE 🙂
Julmarknadståg i Roma. 118 sålda biljetter idag, och 181 resande under helgen totalt. Det är en siffra vi är jättenöjda med! Nästa gång är det dags för Tomtetåget 30 december. Välkomna!
Vi delar här Olof Söderbergs film från julmarknadståget. Stort tack för den fina filmen, Olof!
  3 dec: FILM FRÅN JULMARKNADSTÅGET
  3 dec. JULMARKNADSTÅGET PÅ ROMA KUNGSGÅRDS OCH ROMA STATIONER
Julmarknadståg med ånglok till Roma Kungsgård, kör vi idag lördag och i morgon söndag 4/12. Här några bilder från lördagens sista tur vid Roma Kungsgårds och Roma stationer. Varning för många bilder!
  30 nov: VENAVAGNEN – INVÄNDIG MÅLNING
Den invändiga målningen i Venavagnen går framåt. Foto: Cenita Hellgren
 
  30 nov: ROMA STATION – KVÄLLSBILDER I ETT NYTT SKEN
Efter kvällens styrelsemöte åkte vi till Roma station och beundrade ljusskenet från de nygamla gatlyktorna på perrongen ? Lyktstolparna är som vi skrivit tidigare, original från Romakloster station.
 
  26 nov: GOTLANDSTÅGET PÅ HJULMARKNADEN I SOLNA
  23 nov: MOTORTRALLOR TILL GHJ
Två stycken motortrallor anlände med Bosse åkares hjälp. Vi har övertagit de från Wadstena – Fågelsta Järnväg, WFJ. Motortrallorna är normalspåriga och de ska byggas ihop till en smalspårig tralla. Foto: Håkan Borg
  18 nov: ARBETEN I NOVEMBER
Målning av Venavagnen pågår. En ny dörr till Venavagnen börjar att få färg. En gasbelysningsarmatur har monterats mellan wc-utrymmet och vestibulen. I vagnhall 2 har arbetsmiljön förbättrats med två rader lysrör! Vi tittar på hur vi skall kunna skapa en isolerad verkstadsdel i Vagnhall 2.
  17 nov: NY SIDA MED BANBESKRIVNING/BILDER FRÅN ROMA TILL HESSELBY
På vår hemsida finns nu en ny sida som beskriver vår bana med information och bilder om alla stationer, broar mm som finns längs med banan. Länk till vår nya sida om vår bana:
 varbana
  10 nov: ETT VITT HESSELBY
Vintrigt på Hesselby och på Gotland är ovanligt i början av november. Idag var det ingen direkt verksamhet, så håll till godo med dessa vita bilder.
  30 okt: FÖRENINGENS HÖSTMÖTE
Idag körde vi tåg från Roma till Dalhem (och tillbaka) för föreningens höstmöte på Jernvägskaféet. Gäst på höstmötet var författaren Torsten Daun som berättade om sin nya bok: Gotlands järnvägsbroar, stationshus och perronger. Till mötet hade 45 medlemmar kommit som förutom föredraget fikade av Jernvägskaféets fina kakbuffé. Foton: Staffan Beijer
Boken kan beställas från föreningen. Sätt in 240:- inkl. porto på vårt bankgiro 271-5043. Märk betalningen “Daun bok”. Boken kommer sedan i din brevlåda inom cirka 14 dagar. Lyssna på Radio Gotland där Torsten berättade om boken: http://t.sr.se/2fikLqZ
  29 okt: Tulestiftelsens styrelse har haft höstmöte
I veckan har Tulestiftelsen haft höstens styrelsemöte. Tule station har förbättrats med köksspisrörets montering (se gårdagens delning) Kaminen i väntsalen har lagats. Hallens golv är nylagt och bättre anpassat till den inre miljön. Utomhus har markförberedelser gjorts för att åter plantera äppelträd på ytan nordväst om stationen. För mer information om Tule station och om stiftelsen. https://forening.gotlandstaget.se/tule-station/
Tule station den 27 oktober 2016 Tule station den 27 oktober 2016
  27 okt: OM ARBETEN PÅ HESSELBY
Arbeten i Vagnhall 2: Venavagnen och belysning
  24 okt: STYRELSEMÖTE
  12 okt: BILDER FRÅN GHJ IDAG
Några bilder från idag från Ghj, som har drabbats av hösten. Idag bara 7 grader. Vid Roma station togs de stora drivorna av löv omhand. På Hesselby jobbade bland andra Bengt med Venavagnens ytterpanel.
  3 okt: ROMA STATION
Det händer mycket nu: Lyktstolpe nummer två har kommit på plats i Roma! Lyktstolparna stod ursprungligen på gamla Roma station. Nu är de tillbaka!
Roma station augusti 1963. Foto: Sven Karlsson
Roma station augusti 1963. Foto: Sven Karlsson
  1 okt: MUSEIBANORNAS RIKSORGANISATION (MRO) HÖLL SITT ÅRSMÖTE I DALHEM – DEL 1
Vår resa gick från Tule vidare till Munkebos hållplats där en fotokörning gjordes. Vi fortsatte sedan via Eken till Hesselby station. I Hesselby järnvägskafé åts gemensam lunch. På eftermiddagen hölls årsmötet i Järnvägskaféet. Vid 21.30 lämnade båttåget Hesselby i mörker, för färden tillbaka till Roma.
Sist bland bilderna några bilder från vårt besök i den gamla industrifastigheten Roma Sockerbruk. Vår guide Marek Jönsson berättade där hur Gotland Whiskey (Isle of Lime) kom till och hur de använder delar av den gamla sockerbruksfastigheten för att producera Whiskey.
1 okt: MUSEIBANORNAS RIKSORGANISATION (MRO) HÖLL SITT ÅRSMÖTE I DALHEM – DEL 1
MRO är en sammanslutning av Sveriges museibanor, dvs. föreningar vars syfte är att restaurera, eller rekonstruera, och i drift visa en fullt fungerande äldre järnväg, eller spårväg. Alla MROs medlemmar har fullt ansvar för egen bana och trafik. Se: http://www.museibanorna.se/index.html Lördagen började med ett besök på i den gamla industribyggnaden, Roma sockerbruk. Våra gäster promenerade sedan ned till Roma station där bettåget väntade. Ante Svensson berättade där om hur vi nådde Roma.
Från Roma avgick det första ångloksdragna bettåget på SlRJ (Slite-Roma Järnväg) sedan 1956 mot Roma kungsgård, där ett guidat stopp gjordes. Fotokörning bjöds det på vid Kambshagtorp. Därefter stopp vid Tule station där Ante berättade om Hallas oansenliga station mitt i skogen. Fortsättning följer:
Klicka på länken för att se en film när tåget kör över bron över Roma kanal: https://www.facebook.com/167407897005/videos/vb.167407897005/10153931778152006/?type=2&theater
Avgång från Roma station. Uppehåll vid Roma kungsgårds station
Till vänster: Roma station. Till höger: Uppehåll vid Roma kungsgårds station
  30 sept. ROMA STATION IDAG
Första lyktstolpen på plats på Roma station. Foto: Stefan Krafft
  30 sept: SPÅRSTUMPEN 2/2016 HAR GÅTT TILL TRYCK
Spårstumpen 2/2016 har gått till tryckeriet. Kommer till en brevlåda nära dig i början av oktober… Om du är medlem, vill säga. Vill du bli medlem: https://forening.gotlandstaget.se/foreningen.htm
 
  24 sept. AVLASTNING AV GNISVÄRDSVAGNEN PÅ HESSELBY
En film och en bild från avlastningen av Gnisvärdsvagnen på Hesselby idag. Foto/filmat av Anders Sandgren Länk till filmen: https://www.facebook.com/167407897005/videos/pcb.10153912775402006/10153912772367006/?type=3&theater
 
  24 sept: GNISVÄRDSVAGNEN HAR NU HÄMTATS
På förmiddagen den 24 september gjorde Translasts mobilkran lyftet av Klintebanans gamla personvagn från den tomt i Gnisvärd där den sannolikt har stått sedan den skiljdes från sitt underrede och blev sommarstuga i början av 50-talet. Vagnen kördes sedan med Hasses Grävtjänsts lastbil till Hesselby. Där kommer den ställas upp under tak för att i sinom tid kunna återställas som personvagn.
Lyftet av Gnisvärdsvagnen och när den sattes ned på lastbilen
Lyftet av Gnisvärdsvagnen och när den sattes ned på lastbilen
  23 sept: BROBESIKTNINGAR
Våra två broar besiktats av Björn Landberg, professionell brobesiktare från Sweco AB. Vi har idag lärt oss mer om våra broar och vad vi ska åtgärda och vad vi ska följa upp. Vi avslutade dagen med goda köttbullsmackor på Hesselby Jernvägskafé Broarna är fortsatt godkända med ett antal punkter som ska åtgärdas och ett antal kontroller som ska göras vid våra årliga egenkontroller. Nästa regelbundna brobesiktning ska göras enligt plan 2022.
160923_02
De norra frontstenarna och strandskoningarna vid bron över Dalhemsån
160923_01
Bron över Dalhemsån och vy mot kvarnen vid Eken
  10 sept: GOTLANDSTÅGET PÅ TURNÉ – ÖSTRA SÖDERMANLANDS JÄRNVÄG I MARIEFRED – DAG 3
Den tredje dagen åkte flera av föreningens aktiva medlemmar med en hyrd buss till Östra Södermanlands Järnväg i Mariefred. Foton: Anders Svensson
Mariefreds station och bangård, samt Taxinge station. Foto: Anders Svensson den 11 sept. 2016
Mariefreds station och bangård, samt Taxinge station. Foto: Anders Svensson den 11 sept. 2016
  10 sept: GOTLANDSTÅGET PÅ TURNÉ – JÄRNVÄGSMUSEUM I GÄVLE – DAG 2
Den andra dagen åkte flera av föreningens aktiva medlemmar med en hyrd buss till Järnvägsmuseum i Gävle samt besök till Kulturnatten vid Uppsala-Lenna Jernväg. Foton: Anders Svensson
  9 sept: GOTLANDSTÅGET PÅ TURNÉ – JÄDRAÅS – TALLÅS JÄRNVÄG – DAG 1
Under helgen 9-11 september åkte flera av föreningens aktiva medlemmar med en hyrd buss på turné till Jädraås, Järnvägsmuseum i Gävle, Kulturnatten vid Uppsala-Lenna Jernväg (en bild bland kommentarerna) och Östra Södermanlands Järnväg i Mariefred. Foton: Anders Svensson
  7 sept. HÄMTNING AV KLINTEBANANS SISTA PERSONVAGN HAR PÅBÖRJATS – KlRJ C 303
Ett nytt projekt har dragit igång: Att ta hem personvagnskorgen KlRJ C 303. DEn 7 september började arbetena med att ta bort växtlighet, möbler, en veranda med mera. Dagen efter arbetades det vidare. Vagnskorgen har stått som sommarstuga nära Tofta sedan slopningen 1948. Den var KlRJ:s tredje C-vagn med lanternin och en tilläggsbeställning från Fole 1898. Systervagnarna C 301 och 302 byggdes av Atlas 1897. Det intressanta är att GJ samtidigt beställde vagnarna C 43 och 44 från Fole, alla tre är nu omhändertagna av GHJ. De tre vagnarna var Foles allra första personvagnar. KlRJ C 303 fick aldrig gasbelysning utan fotogenbelysningen var kvar till slutet -och än idag! Bilderna visar dagens insats att frilägga korgen från resten av stugan. Tyvärr saknas en del av motsatt långsida och ena gaveln. Men de delar som finns kvar förefaller vara riktigt bra. Taket svankar, troligen beror det på att mittväggen tagits bort under KlRJ-tiden. Korgen ska i närtid transporteras till Hesselby. Nu är totalt tio personvagnar från Gotlandsbanorna räddade. Foton: Leif Smedberg
  4 sept: FLER BILDER FRÅN MUSEIJÄRNVÄGENS DAG
De fem första har Staffan Beijer tagit och nästa fem har tagits av Kalle Palmquist
  1 sept: ÄNNU FLER BILDER FRÅN MUSEIJÄRNVÄGENS DAG 28 AUG.
Bilderna har som gemensamt tema, REGN då alla togs i slutet av dagen. Mopeden gjorde det möjligt att hänga på och köra om tåget 🙂 deltar utom tävlan, då det är webbmastern själv som har tagit de/ Daniel Å
Sommartrafiken avslutas på kvällen med gemensam middag för alla som har deltagit i sommartrafiken hos Jernvägskaféet. De serverade jättegod grillad lammchorizo närproducerat av dalhemslamm 🙂
Roma station från Klostervägen och Järnvägsövergången vid Eken. 28 aug. 2016.
Roma station från Klostervägen och Järnvägsövergången vid Eken. 28 aug. 2016.
  28 aug: MUSEIJÄRNVÄGENS DAG – MARIE BODINS BILDER – DEL 2
Här kommer resten av Maries härliga bilder. Ett stort tack för att vi fick använda dem 🙂
  Foton: Marie Bodin
  28 aug: FLER BILDER FRÅN MUSEIJÄRNVÄGENS DAG
Museijärnvägens dag – Marie Bodins bilder – del 1 (av 2) Marie blev tillfrågad om att fotografera dagen utan juryns vetskap, därför deltar hon inte i vår lilla tävling. Men hennes bilder är riktigt bra. Här kommer den första hälften av dem. De får tala för sig själva 🙂
  Foton vid Roma station: Marie Bodin den 28 augusti 2016
  28 aug: FÖRSTA BILDERNA FRÅN MUSEIJÄRNVÄGENS DAG – FLER KOMMER
Anders Svensson var igår Tågklarerare på Roma station. Han hann även med att fotografera det som rörde sig vid stationen. (40 foton!)
  160828a
160828 – Foton från Roma station vid museijärnvägens dag
  26 aug: MUSEIJÄRNVÄGENS DAG – VÅR SÄSONGSAVSLUTNING – SÖNDAG 28 AUGUSTI
Varmt välkomna på vår säsongsavslutning på GHJ.  Vi kommer att att köra tre tåg: Ett blandat ångtåg med äldre vagnar, ett persontåg från 1950-talet, draget av lokomotor litt. Z4p, samt ett bettåg med personvagn som bromsvagn sist. Alla stationer ska bemannas och tågmöten sker såväl i Tule som Roma och Roma kungsgård. Vi kommer att satsa på liv och rörelse på alla stationer. Kom gärna i tidstypiska kläder! Till detta kan läggas Gotlands veteranbilsklubbs årliga veteranbilsrally Augustisvängen med mål i Hesselby. De gamla fina bilarna brukar ställas upp på gräsplanen intill stationen efter loppet.
Passa på att köp en heldagsbiljett och åk med så många tåg du hinner! Hesselby Jernvägskafé håller öppet 11-17, tisdag-söndag tills vidare. Tidtabell för museijärnvägens dag söndagen den 28 augusti Avgångar från Hesselby station: 10:35, 10:50, 11:20, 12:10, 12:40, 13:40, 14:15, 14:35, 15:45 Avgångar från Roma station: 11:20, 11:35, 12:05, 12:55, 13:35, 14:35, 15:15, 15:40*, 16:25* (* = endast till Hesselby station)
 160828_tidt
Exempel på biljettpriser 2016: Hesselby – Roma station: Tur & retur: Vuxna 120:-, barn 3-15 år 60:- Enkel: Vuxna 80:-, barn 3-15 år 40:-, Familjebiljett: 320:- (Gäller tur & retur) Heldagsbiljett person: 220:- barn: 110:-
  26 aug: SPÅRSTUMPEN 1/2016 KOM MED BREVBÄRAREN IDAG
Den långa väntan är snart över. Spårstumpen 1/2016 har skickats från tryckeriet. Den hamnade i min brevlåda på Gotland idag 🙂 Innehåll: Om östgötajärnvägen Norsholm-Bersbo, Udda smalspår: Kopparbanan, Järnvägarna kring Bersbo, Hänt vid GHJ 1/2016, GHJ-resa 9-11/9 med mera. Om du har glömt att betala medlemsavgiften i år så kommer Spårstumpen ändå, men tillsammans med en påminnelse i ett kuvert.
image
  25 aug: GODSTÅG PÅ HESSELBY STATION
Inför museijärnvägens dag den 28 augusti så rangerades den 25 augusti ett godståg på Hesselby station. Vi kommer att den 28 augusti köra ett bettåg med en passagerarvagn som bromsvagn i tåget. Kom och åk med bettåget på söndag! Foton: Berni Gumauskas
Foto: Berni Gumauskas Foto: Berni Gumauskas
  25 aug: CEMENTA I VERKSTADEN – STATIONSHUSRABATTEN
Cementa har varit avställt sedan augusti 2008. Pannans tuber var då så dåliga att det inte gick att plugga fler. Nu har styrelsen bestämt att vi med små resurser ska försöka göra i ordning loket. Nya tuber ska sättas in. Vi återkommer om vad som ska göras mer. Vill du hjälpa till att renovera loket, hör av dig! Heidi Flemström har snyggat till rabatten bakom stationshuset på Hesselby, med rosor och andra växter. Rabatten har trots den torra sommaren nog aldrig varit så fin. Det tackar vi för!
  23 aug: STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLANS BILDNINGSRESA
På kvällen den 23 augusti sken solen. Det var en varm och nästan vindstilla kväll. Studieförbundet Vuxenskolan samlade sina cirkelledare för att genomföra en bildningsresa från Hesselby till Roma med retur. Föreningens Anders Svensson berättade om föreningens historia och strävanden samt om föreningens samarbete med Vuxenskolan. Staffan Beijer berättade om föreningens organisation och om de tillstånd och myndighetskrav som gäller för att bedriva tågtrafik.Därefter rullade tåget mot Tule där det var gruppaktiviteter och fika. Staffan berättade om den gotländska järnvägshistorien. Tåget fortsatte sedan till Roma.Vid Roma kungsgård såg vi en vacker solnedgång. Efter uppehåll och rundgång i Roma så vände tåget tillbaka i skymningen mot Hesselby station. Varning för många bilder!
 
  20 aug: TRAFIKDAGEN I SVART-VITT
Foton: BoGöran Kristoffersson. För att se bilderna i en större storlek, se vår Facebook: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153821937522006&id=167407897005
 Innan avgång
 19 aug: SOMMAREN LIDER MOT SITT SLUT
Vecka 33 och ännu är det bra med resenärer på museijärnvägen! Igår 144 och idag 185 resenärer är riktigt bra för denna vecka! Tack vare två dagars regn så vågade vi köra med ånglok. Många bilder blev det från idag! Häng med! Vi kör ånglok i helgen, lördag och söndag samt därefter säsongsavslutningen Museijärnvägens dag nästa söndag 28 augusti. Varmt välkomna!
  17 aug: ÅTER ÅNGLOK FRÅN 18 AUGUSTI!
Det har regnat i två dagar i Dalhem och eldningsförbudet på Gotland är hävt. Så nu kör vi ånglok! Varmt välkomna att åka ångloksdraget tåg, närmast lördag 20 augusti och söndag 21 augusti. Därefter Museijärnvägens dag, vår säsongsavslutning, söndag den 28 augusti.
Foto från Tule vid invigningen den 15 maj 2015
Foto från Tule vid invigningen den 15 maj 2015
  17 aug: VÅRA NYFÖRVÄRV I AUGUSTI
Våra två nyförvärv har föga järnvägsanknytning men de kommer båda vara viktiga i vår verksamhet. Vi har skaffat en spridare som har använts traktordragen i jordbruket. Den kommer att användas för att kompletteringsgrusa banan. Baktill monteras en styrbar släde som kan lägga gruset i sidled, just där det behövs. Underredet ska tas bort och om möjligt säljas. Spridaren hamnar troligen som ett tillbehör till vår kranvagn. Vi har även köpt en A-traktor. En Volvo Starke. Det är motorn med växellåda och kraftöverföring som vi har behov av. Tanken är att de ska användas till MÅJ-vagnen när den ska återställas som en motorvagn. Därefter kommer vi försöka sälja hytt och övriga delar som vi inte har behov av. För att se större bilder se: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10153813334197006&id=167407897005
160817
  15 aug: VÄLKOMNA TILL VÅR SÄSONGSAVSLUTNING PÅ GHJ!
Vi planerar att köra tre tåg: Ett blandat ångtåg med äldre vagnar, ett persontåg från 1950-talet, draget av lokomotor litt. Z4p, samt ett bettåg med personvagn som bromsvagn sist. Alla stationer är tänkta att bemannas och tågmöten sker såväl i Tule som Roma och Roma kungsgård. Vi kommer att satsa på liv och rörelse på alla stationer. Kom gärna i kläder och fordon från förr. Till detta kan läggas Gotlands veteranbilsklubbs årliga veteranbilsrally Augustisvängen med mål i Hesselby. De gamla fina bilarna brukar ställas upp på gräsplanen intill stationen efter loppet. Våra tåg avgår från Hesselby mellan 10:50- 15:40. Vi kör efter en särskild tidtabell och tidtabellen kommer inom kort.
Tågmöte på Tule station vid Museijärnvägens dag den 31 augusti 2014
Tågmöte på Tule station vid Museijärnvägens dag den 31 augusti 2014
  14 aug: KAMBSHAGTORP – EN RESA TILL OCH FRÅN HÅLLPLATSEN
En resa från och till en av GHJ:s minst trafikerade hållplatser
  13 aug: LÖRDAGENS TRAFIKDAG
Denna vecka har vi för vecka 32 haft bra passagerarsiffror. Onsdag och torsdag körde vi 480 resenärer på två dagar. Idag lördag, hade vi 206 resenärer. Den soliga sommaren har tyvärr för oss och andra museer inneburit färre besökare än i fjol. Idag reste Cykelfrämjandet Gotland med oss från Roma till Hesselby. Vi lastade 16 cyklar i resgodsvagnen. Det hade nog gått att få in två cyklar till! Så nu vet vi det. Kul!
 
  6 aug: BLÅSPRKESTERN EIDIS LJOMFELAG FRÅN FÄRÖARNA SPELADE PÅ HESSELBY STATION
Eidis ljomfelag berättar om sig själva: Orkestern har musiker från elva olika byar. Musikerna är i olika åldrar, från 13-67 år, och har det gemensamt att vi spelar musik för gemenskapens skull. Föreningen grundlades 1967 och spelar mest i kyrkor och kyrkomusik, men de de senaste åren har vi spelat en bredare repertoir. Färöingar känner ett speciellt samband till Sverige då vi pratar om musik och sånger. Många sånger som färöingar sjunger är svenska melodier med färöisk text. Också musikskolan på Färöarna använder mycket svenskt undervisningsmaterial, och när orkestern skulle åka utomlands var valet lätt att åka till Sverige och speciellt Gotland, som också är ett ö-land precis som vårt.
 färöarna
  30 juli: ÅTER MOTORLOK PÅ GRUND AV HÖG BRANDRISK
I torsdags den 28 juli kunde vi köra med ånglok, tack vare det nattliga regnet! Men tills nya kraftigare regn kommer är vi pga. brandrisken tvungna att köra med motorlok (lokomotor) Varmt välkomna att åka tåg hos oss och ta en fika på Jernvägskaféet!
140831 ghj museijärnvägens dag (116)
Lokomotordraget tåg vid Tule station. Museijärnvägens dag den 31 augusti 2014 
  28 juli: SOMMARENS BÄSTA TRAFIKDAG HITTILLS – 458 RESENÄRER!
Natten och morgonens regn gjorde det möjligt att åter köra ånglok! Det gjorde också att många valde bort stranden och reste med våra tåg. Vi hade till och med ståplats i postkupén! Tack till alla som deltog och reste idag! Här några gråmulna men vackra bilder. På eftermiddagen klarnade det åter upp.
  23 juli: I HÖG FART TILL ROMA
Vår lokförare idag Torbjörn monterade sin kamera på ånglokets hytt. Följ med från Hesselby till Roma! Restid 66 sekunder!
  18 juli: VÄLKOMMEN TILL FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGETS NYA HEMSIDA!
Vi har under försommaren byggt en ny hemsida med hjälp av WordPress och dess verktyg/teman. Det blir betydligt enklare att uppdatera hemsidan. Det kan nu göras från vilken, mobil/padda/dator som helst 🙂 Vår gamla hemsida har haft ungefär samma utseende sedan 2007. Förhoppningsvis blir hemsidan även snyggare och lättare att navigera i. Sidorna i vår gamla hemsida kommer successivt att bytas ut. De äldre sidorna/sällan besökta kommer inte att bytas ut. De kommer under överskådlig tid ligga kvar på den gamla hemsidan. Men nya länkar till de kommer att skapas. Om du vill utgå från vår gamla startsida kan du göra det på: https://forening.gotlandstaget.se/gamla_hemsidan/index2016.htm Länkarna från den kommer dock inte att uppdateras efter den 18 juli.
  14 juli: SOMMARENS DRESSINUTHYRNING HAR BÖRJAT
Starten i år blev lite senare pga. att de har varit på renovering hos en medlem på fastlandet.Tanken med dressinuthyrningen är att måndag, tisdag och fredagar kunna erbjuda våra gäster något att göra. Salla handhar butiken på vardagar i sommar och hon hyr ut dressinerna. Tyvärr har vi ingen bokning utan det är först till kvarn. Det är antalet dressiner (4) som begränsar möjligheterna att cykla. Vid Eken har vi svetsat farthinder på rälens utsida. Det tillsammans med Stopp-skyltar gör att risken vid överfart över Karbyvägen förhoppningsvis minskar. Vill du veta mer om dressinuthyrningen, se vår nya dressinsida: http://wordpress.gotlandstaget.se/hyr-en-dressin/
  13 juli: NÅGRA BILDER FRÅN IDAG
Solsken, drygt 20 grader och trots det 210 resenärer. Vår maskinavdelning jobbade med ångloket och delar av vårt gubbgäng var på plats mellan vagnhallarna.
  12 juli: COUNTRYAFTON OCH KVÄLLSTÅG – 21 JULI 19:00
Svensk och amerikansk countrymusik med Pettsons kapell torsdagen den 21 juli kl. 19:00. Frivillig entrépeng samlas in efter spelningen. Hesselby Jernvägskafé håller kvällsöppet. Kvällståget avgår från Hesselby 18:00. Från Roma kl. 18:30. Efter spelningens slut går kvällståget mot Roma och sedan tillbaka till Hesselby. Varmt välkomna!
  9 juli: TRAFIK MED ÅNGLOKET DALHEM
Mycket fint väder och därför bara 94 resenärer. Tyvärr finns det ett mindre läckage i ångloket vid ånglådan som måste åtgärdas. Därför blir det motorlok Z4p en tid framöver. Under tiden pannan repareras får ni njuta av dagens bilder eller åka med våra lokomotordragna tåg!
  9 juli: MÅLNINGSARBETENA PÅ HESSELBY STATION BÖRJAR BLI KLARA
I veckan har Klasse avslutat målningen av avträdet med att snyggt måla dit Män/Kvinnor med tillhörande pilar. Stationshusets dörr till personalutrymmena har spacklats och målats. Nästa objekt att måla och renovera är GLC-Magasinet/museumet
  12 juni: NÅGRA BILDER FRÅN SÖNDAGENS TRAFIK
Mycket folk, nästan hundra på första tågparet Hesselby – Roma, med många resande från Roma. Hesselby stationshus baksida börjar bli färdig. Klasse & c:o har gjort ett magnifikt jobb med att färdigställa stationen.
Åter till sidan med aktuelltsidor 2003- 2019
Åter till startsidan