Arbetslördag på Hesselby


Ölandsvagnen ÖJ Co 22 är klar att transporteras tillbaka till Skara. Bilder visar vagnens skick efter ut- och invändig restaurering. En plan grusades upp för trailern som kommer på måndag med vagnen SRJ 66 från Jädraås och som ska lasta ÖJ Co 22.
Vagnen är byggd av Fole Mekaniska Verkstad i Visby för Borgholm- Böda Järnväg och blev sedan ÖJ Co 22. Dagens vagn har korg byggd av SJ 1950. Tillhör Skara – Lundsbrunns Järnvägsförening.
ÖJ Co 22 har målats om helt utvändigt, dåliga plåtar har renoverats eller ersatts. Taket har tätats och rötskadat trä över ena plattformen har bytts. Fönstren har oljats och i många fall kittats om. Fönstret till tjänstekupén har lyfts upp och håller tätt. Rötskador har åtgärdats. Invändigt har vårt restaureringsproffs Cenita restaurerat färglagren. Mycket bättre att spara fina originallager än att skrapa och måla om allt. Nya gardiner har ersatt de gamla.

Venavagnen har fått gardiner uppsatta och plattformarnas räcken har målats.

På MÅJ XC 10 har Bengt börjat med korgen. Han visade hur teaken ser dålig ut på utsidan och fin på baksidan. På ramen lyftes växellådan på provisorisk plats. Tillverkning av fjädernävar och borrning för korgstöd och fotsteg pågår. Snart är det dags att börja med fjädringen.

1 svar på ”Arbetslördag på Hesselby”

  1. MÅJ XC 10
    Äntligen börjar resultatet av vinterns långa och många diskussioner, skiss- och ritningsarbete att synas.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.