Extra arbetslördag på Hesselby

Venavagnen har gått in i detaljeringsfasen: Karaffhållare, gardiner etc. sätts på plats. Plattformarna är färdiga svetsmässigt. Återstår övergångsbryggor och plattformsgolv. På MÅJ-motorvagnens ram borrades det vidare och mått togs ut för placering av korgstöd. Det har jobbats med sortering av detaljer till Dalhem och arbetsboden blir alltmer färdig.

Vecka 9 på Hesselby

Tio bilder från det som utförts under denna vecka på Hesselby station. Bra jobbat allihopa! Foton: Cenita Hellgren. En bonusbild visar Manskapsboden där fikarummet har gjorts större så att alla får plats. 

Spår av järnvägen – 7 – Österport

Österport var en hållplats på linjen norrut mot Väskinde-Tingstäde-Lärbro. Från början fanns ett stickspår och ett hållplatshus (anhalt) med väntsal och biljettexpedition. 1956 lyftes huset upp och kördes ut till Norrlanda där det blev en jaktstuga. På hållplatsen byggde SJ 1956 en modern Pressbyråkiosk med väntsal.
Så länge busstationen i Visby låg kvar i den gamla järnvägsstationen på Söderväg, gick de flesta landsbygdsbussar upp till Österport för på/avstigande. Detta upphörde när nya busstationen på Byrummet återöppnade som busstation.
Vill ni se det ursprungliga hållplatshuset kan ni åka till Roma station på museijärnvägen Roma- Dalhem (Hesselby)

För att se bilderna i större storlek. Högerklicka på bilden och välj “Öppna bild i ny flik”.

Extra arbetslördag på Hesselby

Arbetet med ramen på MÅJ XC 10 har äntligen kommit igång. Med hjälp av den nya magnetborrmaskinen borras nu hål för nitar, lagergafflar, korgstöd, bromskranar och annat. På Venavagnen fortsatte arbetet med att skruva fast sofforna. Den danska rälsbussen är nästan helt rensad invändigt. Inne i personalbaracken jobbades det med att bygga ut köket.

Spår av Järnvägen 6 – Skolportsgatan – Österväg

I november 2019 följde vi banvallen från Visby station och norrut i riktning mot Lärbro. Vi fortsätter nu från Skolportsgatan till Österväg.
Inlägget avslutas med en fantastisk färgbild från National Geographics gotlandsbesök 1950.

För att se bilderna i större storlek. Högerklicka på bilden och välj “Öppna bild i ny flik”.

Bildtext – sista bilden: En fantastisk färgbild från National Geographic gotlandsbesök som publicerades i nov. 1950. Bilden tidigare visad i Facebookgruppen Wisbyminnen av Erik Melander. En rälsbuss från Lärbro har stannat för att släppa av passagerare vid Österports hållplats.
Notera semaforen, vägbommarna, kryssmärke, bomkur, den fina telefonkiosken och väntande resenärer. Samt inte minst Österport och miljön omkring.
Mer om Österports anhalt/hållplats kommer i nästa inlägg i serien.

Chiara

Våra anställda har idag längs med spåret rensat från stormfällor efter Chiara med för ändamålet godkänt redskap. På bilden mellan Kambshagtorp och Roma kungsgård station. Foto: Cenita Hellgren

Arbetslördag på Hesselby 15 februari

Med rekorddeltagande, 20 aktiva!
Ångloket Dalhem. Under ledning av Christer jobbade vi med kolvstångstätningarna samt med rostknackning av plåtar och hyttgolvet.
Venavagnen: Bengt jobbade med träbänkarnas montering och Crille med plattformarnas smidesarbeten.
Banavdelningen blåste efter förmiddagens ösregn bort löv, pinnar och barr från banvallen mellan Grusgropsspåret och Nygårds.
Många andra saker jobbade vi med! Välkomna åter till arbetslördag den 7 mars.

11 februari på Hesselby

Bilder från skyltverkstaden på Hesselby station den 11 feb. Arbeten med nya lock till riktningsväxeln på en lokomotor pågick, gardinstänger sätts upp i Venavagnen och städning efter stormen Chiara pågick. Foto: Cenita Hellgren.

Introduktionskurs för volontärer – vintern/våren 2020 – startar 13 februari

Startdatum: 13 februari, 2020. Slutdatum: 16 maj, 2020. Tid: 1830. Plats: Hesselby jernvägsstation, Dalhem

Vill du lära dig mer om museijärnvägen och få möjlighet att delta i vår verksamhet och tågtrafik!

Gå då vår introduktionskurs för volontärer i samarbete med studieförbundet Vuxenskolan.

Kursen hålls dessa torsdagar:

13/2        Historia, Järnvägsteknik, befattningar m.m.

27/2        Ånglok/motorlok, vagnar typ-funktion m.m.

12/3        GHJ organisation och arbetsuppgifter

26/3        GHJ säkerhetstjänst

2/4          GHJ säkerhetsordning (Säo)

16/4        GHJ säkerhetsordning (Säo)

7/5          Befattnings utbildning, Första hjälpen

16/5 lördag:  Praktiska prov och examination

Kursen är uppdelad över åtta tillfällen – Sju torsdagskvällar: kl. 18.30 – 21  Hesselby jernvägsstation, Dalhem samt praktiska moment lördag 16/5 (Dagtid på Hesselby station i Dalhem). Vi har en fikapaus till självkostnadspris 30: –
Denna kurs berättigar till deltagande i trafiken som Konduktör (Tågbefälhavare-Tbfh), Bromsare, Biljettförsäljare m.m.
Vi tar ingen kursavgift mer än att du blir medlem i Föreningen Gotlandståget Bg 271–5043, 300: – om du inte redan är det.
För mer information om att bli/vara medlem: https://forening.gotlandstaget.se/2020/01/02/bli-medlem/

För mer information/anmälan kontakta Staffan Beijer 0705-83 05 19 / ordf@gotlandstaget.se

5 februari på Hesselby

Den 5/2 arbetades det på Hesselby i verkstaden med gardinstänger till Venavagnen, stolpar till hastighetsskyltar samt i lokverkstaden med lager. Foton: Cenita Hellgren