Aktuellt på GHJ 2019 – juli- dec


1 jan: Fler bilder från Tomtetåget

Tack, BoGöran Kristoffersson för dina fina bilder från Tomtetåget!


30 dec: Britts bilder från Tomtetåget


29 dec: Leifs bilder från Tomtetåget

Vi delar Leifs tredje film som visar avgång från Tule mot Roma.
Vid Tomtetåget den 28/12 reste fantastiska 1 554 resenärer med våra tåg. Alla ni bidrar till stämningen och gör det möjligt för vår förening att fortsätta att utvecklas! Ett stort tack från Föreningen Gotlandståget.


29 dec: Postens spark


29 dec: Leifs andra film från Tomtetåget


28 dec: Artikel på helagotland.se


28 dec: Leifs film från Tomtetåget

Vi delar gärna Leif Sverndals film när tåget från Hesselby rullar in på Tule. Till höger står mötande lokomotor och väntar på att dra tåget tillbaka till Hesselby


28 dec: Tomtetåget sett från Roma

Mer från årets Tomtetåg sett från en Romahorisont. Vid årets Tomtetåg åkte 1554 personer, varav 403 biljetter såldes i Roma. Tack till alla som medverkat, både som besökare och som personal. Föreningen Gotlandståget önskar alla ett Gott nytt år!


28 dec: Tomtetåget sett från Roma – del 1

28 dec: Tomten kom till Tule – film


28 dec: I väntan på Tomtetåget


27 dec: Inför Tomtetåget

Förberedelser inför Tomtetåget pågick.


24 dec: God Hjul!


20 dec: Inför Tomtetåget – Du behövs!

Vid Tomtetåget lördagen 28/12 har vi tre tomtar. Våra volontärer räcker till att bemanna stationer och tågen, men vi räcker inte till allt.
Du som vill hjälpa föreningen kan hjälpa till med att värma och dela ut glögg, eller sälja korv med dryck i brygghuset bakom Tule station.
Vi behöver också hjälp på parkeringarna i Dalhem och i Roma med att lotsa bilarna rätt, så att vi får glada och nöjda gäster.
Om du kan hela dagen eller halva med något av detta, kontakta Staffan Beijer 0705-830519 eller ordf@gotlandstaget.se


20 dec: SGJ – Om person- & resgodsvagnarna

De tre kommande inläggen är långa. De handlar om person- och resgodsvagnar från tre av de sex gotländska järnvägsbolagen.
De kan därför läsas under fliken Gotländsk järnvägshistoria, se de tre länkarna nedan:


20 dec: VVJ – Om person- & resgodsvagnarna


20 dec: RHJ – Om person- & resgodsvagnarna


19 dec: Förberedelser inför Tomtetåget

Förberedelser inför Tomtetåget pågår denna vecka. Det fixas lite överallt. På Tule städas det, skylten kom på plats.
Även banan har städats. Lövblåsen har jobbat mellan Hesselby och Munkebos. Löv och barr som binder fukt blåses bort.
Denna vecka påbörjas utkörning av 30-40 m2 sly och ris som Naturnära jobb tog ned bakom Vagnhall 2 förra hösten. LilleFole skog kör ut och Stefan Nilsson flisar.


14 dec: Arbetslördag på Hesselby

Ångloksgänget har nu fått loss alla detaljer i cylindrarna. Man har också gått igenom löpaxelns lager. Bengt jobbar på med inredningen i Venavagnen SJ Cp 407. MÅJ-gruppen arbetar med bromsutrustningen på motorvagnen. Bilderna visar statusen på Venavagnen. Notera plattformsräcket under tillverkning.


14 dec. Några decemberbilder

Tack Cenita för bilderna som beskriver er fina arbetsplats.
Ni kan se fullmåne och att Dalhems hytt nu finns inomhus för att renoveringen av den ska påbörjas. Foton: Cenita Hellgren


10 dec: Årets julklapp!

Kostar 100 SEK för vuxna och 60 SEK för barn 3-15 år. Sätts in på föreningens bankgiro 271-5043 senast 18/12 ange namn och adress så skickar vi presentkortet. Ange Tomtetåget vid betalning! Tomtetåget går lördag 28/12. Dela gärna inlägget!


10 dec: Britts bilder från Julmarknadståget


8 dec: Julmarknadstågen 7- 8 /12

I helgen körde vi Julmarknadståget både lördag och söndag. På lördagen hyfsat väder, på söndagen regn hela dagen och 7 grader ☔️

Platsvaktens berättelse:
Ett par gånger om året bemannar vi Roma kungsgårds station. I dag med platsvakt.
Som platsvakt sålde jag en biljett, såg till att kaminen värmde, slog banvall och dikeskanter med röjsåg och berättade för gästerna i väntsalen om stationshusets historia. Ursprungligen Boge hållplatshus byggt 1902. Boge socken ville inte köpa aktier i Slite-Roma Järnväg. Därför blev det ingen station i Boge utan detta lilla hållplatshus, stort som en friggebod. Huset flyttades till Roma kungsgård och blev station 2014.
I huset hade jag gott sällskap av 200 yrvakna flugor som släpptes ut…


1 dec: SlRJ – Om person- & resgodsvagnarna

De tre kommande inläggen är långa. De handlar om person- och resgodsvagnar från tre av de sex gotländska järnvägsbolagen.
De kan därför läsas under fliken Gotländsk järnvägshistoria, se de tre länkarna nedan:


1 dec: KlRJ – Om person & resgodsvagnarna


29 nov: GJ – Om person & resgodsvagnarna


29 nov: Julfint på Hesselby

Inför julmarknadstågen 7-8/12 och Tontetåget 28/12 är Hesselby och Roma stationer julpyntade som aldrig tidigare. Tack Cenita Hellgren!


23 nov: Arbetslördag på GHJ 23/11

En mängd arbeten pågick samtidigt. Lokgänget arbetade vidare med demontering av Dalhems cylindrar. Arbetet med att bygga Venavagnens plattformar, samt att montera bromskranar har kommit igång på allvar. Ett par grindar demonterades från sina gamla stolpar för användning på vagnen. Vi flyttade möbler till den nya arbetsboden. MÅJ-gänget demonterade bromsdetaljer på grusvagnen som ska användas på motorvagnen. Rälsbussgänget demonterade delar från danskbussen för lagring.


19 nov: Vecka 46 på GHJ

Några saker som hände – Invändig renovering av Ölandsvagnen påbörjades. Ytterligare ett spår längs med Vagnhall 2 bortre långsida påbörjades anläggningen av. Grusningen av spåret slutfördes vid Nygårds. Spåret lyftes i september. Grusningen vid övergångarna mellan Nygårds och Tule har åtgärdats.
Toalettutrymmet i stationshuset har fått ny varmvattenberedare och golvmatta. Väggarna har målats om.


16 nov: Bilder från höstmöteståget

Till och från höstmötet den 17/11 körde vi tåg. En föraning av de mysiga tågen i mörker vid julmarknadstågen 7-8/12 och Tomtetåget den 28/12.
Varmt välkomna att åka med våra tåg då! Foton: Peter Doolk


16 nov: Höstmötet

Till föreningens årliga höstmöte var gotlandicasamlaren och gotlandskännaren Calle Brobäck inbjuden. Han visade och berättade om delar av hans samling. Han har samlat Gotlandica sedan 1981 och till idag har det blivit 90 hyllmeter. Tack Calle för en initierat och intressant föredrag!
För er som inte var med följer några bilder på en del av de saker som han visade.


11 nov: Spår av järnvägen på ön – 5

Vi tar en paus i bildvisningen och kikar i det här inlägget på en fantastisk jämförelse av Serbonis Visbykarta från 1912 och dagens flygfoto över Visby.
Om ni använder verktyget nere till vänster på den röda listen kan ni skjuta kartan och flygfotot i sidled och se vad som fanns i 1912 års karta och vad som är där idag. Även var vägar/järnvägar gick och var vägarna går idag.
Platsangivelsen är väldigt exakt, så på nedan vänstra skärmdump kan ni se t.ex. exakt var vändskivan norr om Visby station låg.
Den finns på Region Gotlands sida och gör sig bäst på en dator: https://gotland.maps.arcgis.com/ap…/webappviewer/index.html…


9 nov: Arkivens dag

På Arkivcentrum Gotland fanns det en miniutställning om järnvägen på ön. Foto: Maja Markhouss


8 nov: Spår av järnvägen på ön – 4

Vi följer järnvägssträckan norrut i Visby från Peter Hardings väg över Kajsarn till Skolporten. Följ med på en promenad med bilder från idag och igår.


6 nov: Tule station – Den invändiga renoveringen är klar

I Väntsal och expeditionen var ådringsmålningen sprucken och flagnad. Med stöd av Länsstyrelsen i Gotlands län har Tulestiftelsen kunnat uppdra åt Jerry Jannehags måleri att återställa ådringsmålningen. Resultatet blev toppen, som ni kan se på bilderna från (före) 18/10 2018 och (efter) 28/10 2019.
För mer information om Tule station och stiftelsen, se: https://forening.gotlandstaget.se/tule-station/


4 nov: Även denna lördag arbetades det i våra verkstäder

Christer, Gösta och Kennet arbetade med Ångloket Dalhem. Båda främre storcylinderlocken togs bort. Äntligen fick vi se vad som fanns på insidan (mycket små delar av dom gamla slidcylinderkolvringarna låg där) På baksidan av kolven vet vi ännu inget! En låskil fick vi bort men den andra sitter ännu som berget!
Tom höll på med torrluftsanläggningen. Thomas såg till att nu finns det nu finns el-ström i den nya lokverkstan! Text och foto Christer Norrby.


2 nov: Allhelgonatåget är över för i år!

301 personer åkte med våra tåg och det gråtunga vädret bidrog till höststämningen. 7-8 december kör vi Julmarknadståget till julmarknaden på Roma kungsgård. Tack för idag och välkomna i december!

Uppdaterat 19:55 – Vi beklagar att skräckinjagande hackare har nästlat in sina bilder i inlägget. Tyvärr kan vi inte ta bort dem…


2 nov: Gamla gotländska järnvägsfoton finns på Digitalt museum

Sök på “Gotland”, “Visby” eller en ort på ön. På de högupplösta bilderna, Visby hamn på 40-talet med ångloket GJ 1 Wisby samt Burgsvik station 1946 med den hos oss bevarade järnvägsvagnen GJ Co8 byggd på bolagets verkstad i Visby 1935. 
Lördagen den 2/11 rullade den på museijärnvägen. Glödlampor och kaminen varpå. Välkomna, se evenemang.
https://digitaltmuseum.se/owners/S-JVM


28 okt: I lördags på Hesselby

Sex volontärer var igång. Bengt arbetade med Venavagnen, Thomas med elarbeten, Tom med avfuktningen i Vagnhall 1, Christer, Kenneth och Gösta höll på med Dalhem. Den främre löpaxeln togs enkelt loss med hjälp av den tillfälliga sänkgraven på Vagnhall 1 baksida! Foton: Christer Norrby.


26 okt: Spår av järnvägen på ön – 3

Vi följer järnvägssträckan från Visby järnvägsstation norrut till dagens busstation. Följ med på en promenad med bilder från idag och igår.


21 okt: Spår av järnvägen på ön – 2

Visby fd. järnvägsstation. 
Den byggdes inför invigningen av Gotlands Järnväg (GJ) 1878. Då låg den i Visbys utkant. Stationen fortsatte efter nedläggningen av järnvägen 1960 att användas av SJ (Statens järnvägar) som busstation. Busstationen flyttades senare till Kajsarn där den ligger idag. Sedan dess har den fd. stationen varsamt renoverats och används idag som kontor för flera företag. Utanför finns en foodtruck som säljer dumplings.
Vid bildtexterna kan ni läsa mer om den fd. stationen. De nya bilderna togs den 17/10.
För mer information om GJ se: https://forening.gotlandstaget.se/gotlands-jarnvag/


19 okt: Arbetslördag

Arbetet i lokverkstaden kommer igång så sakteliga. Arbetet med montering av belysning i taket pågår. Vi håller på att växla runt fordon för vinterförvaring. I Skinnebusen skruvar Sven Karlsson ur soffor och detaljer. Hösten sänker sig över Hesselby.


18 okt: Spår av järnvägen på ön – 1

Järnvägsbron mellan Sproge och Silte över Storkanalen intill Myrvägen. Bron byggdes 1924 och var en del av järnvägsbolaget Sydvästra Gotlands Järnväg SGJ.
Redan 1927 gjorde dålig ekonomi att bolaget slogs samman med Klintehamn-Roma Järnväg KlRJ. De sista rälsbussarna rullade på banorna den 9/6 1953.
Bron var försedd med rör tvärs igenom bron. Tanken med dem var att i händelse av ofred skulle bron kunna sprängas och inte hamna i fiendens händer.
Ännu 66 år efter banans nedläggning finns bron kvar som ett tydligt minne av den kortlivade järnvägen.
Tack Annika Dalström för att vi fick använda den riktigt fina bilden! Övriga bilder togs den 12 oktober.
För mer information om SGJ se: https://forening.gotlandstaget.se/sgj/


12 okt: Arbetslördag på Hesselby

Vår personalbarack kom på plats, Dalhems panna lyftes för byte av tralla och rälsbussramen ställdes på robeltrallor. Sopplunch avnjöts i Jernvägscafeet.


7 okt: Ramarna till Hesselby

Idag kom Hasses grävtjänst med sin kranbil och lämnade de blästrade och målade ramarna till rälsbussen och till MÅJ-motorvagnen på Hesselby station.
Hasse kom i god tid så att årets sista kryssningståg kunde rulla iväg 0915 som det skulle. 
Stort tack Hasse samt Berni och Tommy som var behjälpliga! Foton: Berni


5 okt: Arbetslördag

Arbetslördag i Hesselby. Ett abonnerat tåg kördes Hesselby – Roma. Vi påbörjade inväxling av fordon i vagnhallar och verkstäder. Ledningar drogs i Vagnhall 1 för torrluftsaggregaten. Bengt förevisade ännu en soffa till Venavagnen Cp 407. På Cafeet åt vi en god lunch.


5 okt: Kvällsfilm från Skymningståget


1 okt: Rälsbussinsamlingen

Stöd vårt projekt att rekonstruera en gotländsk Hilding Carlssonrälsbuss. 
Mer om rälsbussprojektet på vår föreningshemsida: https://forening.gotlandstaget.se/ralsbuss-projektet
Gåvor sätts in på vårt Bankgiro: 271-5043. OBS! Ange ändamål Rälsbuss och namn + adress.

Du kan också stödja föreningen genom att bli medlem, engagera dig praktiskt i våra renoveringar, genom att delta i vår tågtrafik med mera.
https://forening.gotlandstaget.se/2017/12/22/bli-medlem/


30 sept: Ask till rälsbussen

Även på fastlandet pågår arbeten i rälsbuss och MÅJ projekten.
På bilderna sågar fd baningenjören vid VHVJ Dan Stenberg div asketrä till dörrar mm.
Om någon undrar varför man använder ask är det för att det är ett hårt, stabilt träslag, men ändå lätt att bearbeta.


27 sept: Skymningståget – 27/9

För andra gången körde vi tåg en lördagskväll sent i september. Det var uppskattat då 168 passagerare reste med våra tre tågpar. Med öppet jernvägskafé, belysning, värme och musikanter i vagnarna så blev det en riktigt trevlig kväll.


27 sept: Åk med skymningståget – lördagen 28/9

För andra gången kör vi Skymningståget – lördagen den 28 september. Det är en resa från skymning till mörker i septemberkvällen.
Ett tillfälle när vi tänder upp alla vagnar och stationer och skapar en mysig höststämning. Brasan är också tänd i Jernvägscaféet som givetvis håller öppet.
Vi har avgångar från Hesselby station: 17:00, 18:15 och 19:30
Från Roma station: 17:35, 18:50 och 20:05* (*= Endast till Hesselby station)

Varmt välkomna till museijärnvägen i höst!


27 sept: Äpplen behövs till Tomtetåget

Har Du frukt över eller för lite för att musta själv och vill göra en insats för tåget? Skänk frukten till Tomtetågets glögg! Lämna hos Halfvede Musteri. #tomtetåget#halfvede#halfvedemusteri#räddadfrukt


26 sept: MÅJ- och rälsbussunderredena har målats

Arbetet går vidare med de nytillverkade underrederna till MÅJ-motorvagnen och rälsbussen. Båda har i dagarna blästrats vid Maskin & Marinteknik i Etelhem. Där har Jan målat MÅJ och Roberth rälsbussens underrede. Foton: Roberth.


25 sept: Banarbetsveckan dag 4

Veckan är nu slut trots att det bara är onsdag! Det känns i armar, ben och rygg. Ett par bättre gympass!
Vi har riktat spår över åkrarna, men framförallt har vi åtgärdat det 250 meter långa skevningsfelet vid Nygårds. Där lutade spåret som mest 3 cm på 89,1 cm. Det berodde på att underlaget var sankt. När dikena rensades torkade underlaget upp och sjönk. Idag hann vi med 130 meter!!
Ett stort tack till alla som har deltagit under veckan, Stefan, Tommy, Berni, Ulf, Rune, Roberth, Gösta, Thomas och Daniel.
Stort tack även till Cenita för den uppskattade äppelkakan idag!
På tisdag em 1/10 jobbar vi med att kratta igen alla kvarvarande hål i banvallen vid Nygårds. Välkomna då!


24 sept: Banarbetsveckan dag 3

Idag har vi lyft spåret på ytterligare 70 meter. (hittills 120 meter) Även annat görs på Hesselby. Våra två elektriker Ulf och Thomas har satt upp lysrör i hela vagnhall 2 samt arbetar med att installera en el-central i Vagnverkstaden. Cenita jobbar med fönstren till Vagnhall 2 som målas och förses med en innerruta i glas. En slåtterbalk har vi fått av Christer Norrby.
Stefan håller på att arbeta med en högerväxel som kommer att kunna användas till vändskivan vid Roma station.


23 sept: Banarbetsveckan dag 2

Denna vecka jobbar vi med att justera en 200 meter lång sträcka norr om Nygårds. På grund av att banvallen har satt sig är den västra rälen 2-3 cm lägre. Med s.k grodor och vår stoppmaskin har vi idag lyft spåret på ca 50 meter.


21 sept: Arbetslördag i Hesselby

14 aktiva var på plats. Vagnavdelningen spikade golvlister i Venavagnen och den första soffan förevisades. Banavdelningen justerade spåret mellan Munkebos och Nygårds. MÅJ-gruppen samlade delar i förråd och förberedde blästring av ramverksdetaljer.


14 sept: Hyr cykeldressin på Hesselby station – under hösten

Inför säsongen 2019 har två nytillverkade cykeldressiner köpts in från Komplettfabriken i Ludvika. Syftet är att dressinuthyrningen ska bli mindre störningskänslig. Dressiner kan hyras fredagar från kl. 11.00. Sista uthyrning sker kl. 15.00.
Dressiner kan även hyras av våra anställda månd-torsd. Detta i mån av att de är på plats och har möjlighet.
För mer information se: https://forening.gotlandstaget.se/hyr-en-dressin/null



8 sept: Gotlandstågets resa dag 3 – Nora och NBVJ


8 sept: GJ Co 8 – elfelet är fixat

Även idag jobbades på Hesselby. Vår volontär Tobbe beskriver vad som har gjorts. I våras drabbades personvagnen 8:an av ett elfel som yttrade sig att halv vagnen förblev mörk när man slog på ljuset i den. Nu är felet lokaliserat och lagat och vagnen kan åter tjänstgöra nu när årstiden blir mörkare.


7 sept: GHJ-resan dag 2

Gotlandståget är ute på resa igen. Hittills har vi besökt ENJ i Norberg, SKÅJ i Krylbo, MfGDJ i Falun och Hagfors Järnvägs- och industrimuseum. Den intresserade har utmaningen att googla dessa signaturer. Imorgon söndag NBVJ i Nora och MUMA i Malmköping.


7 sept: Arbete med röjsåg

Många av våra volontärer är denna helg på fastlandet och reser runt till intressanta resmål. Trots det pågick det slyröjning lördag tidig kväll bakom Vagnhall 2.
För ett år sedan röjde Naturnära jobb så fint på vår nya mark och längs med banan. Tyvärr fick de inte fortsätta ????
Du som har vana av att hantera röjsåg är därför mycket välkommen att hjälpa oss att ta bort alla rotskott. Även längs med banan är behovet stort. Vi har röjsågar att låna. Enklast dagtid månd-torsd.


6 sept: Arbete i fönsterverkstaden

På Hesselby jobbade Stefan och Cenita med fönsterrenovering. Det är fönsterna till Vagnhall 2 som renoveras och ska förses med en innerruta.


5 sept: Stefans arbetsplats

Vår andra anställde Stefan vill inte vara sämre, så här kommer bilder från hans arbetsdag den 4/9.


4 sept: Cenitas arbetsplats

Vår anställda Cenita har skapat en berättelse i bilder om hennes arbetsplats. Den delar vi gärna.


1 sept: Heselby Jernvägskafé öppet i höst

Jernvägskaféet håller öppet fredag-söndag 11-17 under hösten! 
Cykeldressiner kan ni hyra på kaféet på fredagar 11- 15.


25 aug: Några till bilder från Museijärnvägens dag

Lars Hedström berättar om A-forden i lastbilsutförande:
”Den började sin gärning som järnhandlarbil i Tranås. Bilen är helt orörd exteriört men tekniskt sett helrenoverad. Den tillhör Viklau Gårdsmuseum och får tjänstgöra som en gårdsbil.” Foton: Lars Hedström och Anders Johansson


25 aug: Extranummer från Museijärnvägens dag

Normalt står denna raritet på museet i Hesselby men på Museitågets dag togs den fram av Ukka för provkörning.
Magnettändningen kanske skulle behöva lite tillsyn men den rullade en stund i alla fall… Filmat av Henrik Rydberg.


25 aug: Museijärnvägens dag är tillända

Preliminärt åkte c:a 200 pers med våra tåg idag. Trafiken avlöpte väl, idag hade vi premiär även för tryckluftbromsat lokalgodståg. Luftbromsen på ett par godsvagnar har alltså tagits i bruk. Vädret var strålande, Veteranbilsklubben körde sin Augustisväng och Jernvägskaféet var öppet. På kvällen hölls den traditionella avslutningsmiddagen för aktiv personal.

Tack för i sommar! Lördag 28 september återkommer vi med Skymningståget.

15 aug: Minne från 2006

Detta var ett äventyr att minnas, vår vagn Co 8 på fastlandet och GHJ:are i tjänst på smalspåret Västervik – Hultsfred. Maj 2006.


15 aug: Tule station är färdigmålad

Utvändigt har Rolf Petterssons måleri målat klart stationshuset i samma kulörer som övriga stationshus på banan.
Tule och Hesselby stationer är byggnadsminnen och därför har Länsstyrelsen på Gotland beviljat bidrag på 90 % av kostnaden! Det är Tulestiftelsen och Föreningen Gotlandståget mycket glada över! En av bilderna visar Hesselby station som jämförelse.
Invändigt kommer målningen i väntsal och expeditionen kompletteras under sensommaren av Jannehags måleri


14 aug: Trafikdagen

En fantastisk (lång) trafikdag började redan 0900 med tomtåg till Roma. Därefter körde vi 146 förväntansfulla lärare och andra från Wisbygymnasiet mot Hesselby. Dessa fick vid Tule station en lektion om den gotländska järnvägshistorien. Framme på Hesselby blev det lång kö till kaffe och bullar på Jernvägskaféet. Senare på dagen reste en bussgrupp från kryssningsfartyget Birka Paradise mot Roma. Totalt reste 323 resenärer med dagens tåg.
Vi kör nu tågen, torsd, lörd och söndag samt söndag 25/8. (Museijärnvägens dag med veteranbilar)


10 aug: På byggnadsfronten

Det händer saker på byggnadsfronten. Vägvaktskuren från Söderväg börjar bli färdig och i Tule har ommålning av stationshuset inletts.


8 aug: Vi kör tåg fyra gånger i veckan

Varmt välkomna att åka med våra tåg – gör en resa i tiden! Vi kör tågtrafik fyra dagar i veckan.
Onsdagar, torsdagar, lördagar och söndagar till 18/8. Därefter även söndag 25/8 – Museijärnvägens dag
Avgångar från Hesselby station: 10:50, 12:40, 14:10, 15:40
Avgångar från Roma station: 11:35, 13:25, 14:55, 16:22* – (* Endast till Hesselby station) 

Förklaringar till tidtabellen (se bild)
x = Tåg stannar vid behov, P = Persontåg, p = Tåg stannar endast för påstigande, * = tåget går endast till Hesselby station. Tågen framföres med motorlok. Vid Tule station görs i riktning mot Roma station ett cirka 12 minuters uppehåll för guidning som sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan
Husdjur kan normalt medfölja i de två små passagerarvagnarna med träbänkar. Ta kontakt med personalen om dessa vagnar inte är med i tåget.


8 aug: Spårstumpen 139 – 2/2019

Vår medlemstidning Spårstumpen 2/2019, har i dagarna skickats ut till medlemmarna. 
Läs mer om projekt rälsbuss, våra verkstadsbyggen, de riktigt små järnvägsbyggnaderna samt vad som har hänt under våren 2019.
Om du inte redan är medlem, välkommen att bli medlem, se: https://forening.gotlandstaget.se/2017/12/22/bli-medlem/


8 aug: Hyr Tule station – ledig från nu

Hyr stationshuset mellan Dalhem och Roma. Uthyres veckovis eller kortare period. Normalt bytesdag torsdagar. Fyra bäddar, kök, dusch & wc.
För mer information/bokning, se: https://forening.gotlandstaget.se/tule-station/ Dela gärna!


7 aug: Gör en resa i tiden med Gotlandståget

Vi kör ännu onsd, torsd, lördagar till 17/8 samt söndagar till 25/8. Varmt välkomna till oss och Hesselby Jernvägskafé som har öppet tisdag-söndag.
Idag hade vi trots det soliga vädret 121 passagerare med våra tåg. För mer info, se: https://forening.gotlandstaget.se/tagtider-sommaren-2019/


3 aug: Dalhems panna är hemma

Vårt ånglok SlRJ 3 Dalhems panna är nu åter på museijärnvägen efter nära åtta månader på reparation vid VEÅ i Sävsjö. Stort tack till VEÅ och främst Jonas Forsen där samt Bosse Åkare som lämnat och hämtat pannan! Nu återstår en hel del lokalt arbete med Dalhem innan pannan åter kan ge ånga och driva ångloket. Foton: Christer Norrby


2 aug: En resa med Great Western Railway i Cheltenham

Under min semester i England hittade vi GWSR som har likheter med Gotlandståget – båda har varit nedlagda, upprivna och återuppbyggda.
GWSR utgår från norra delen av staden Cheltenham vid deras Race Court.
Järnvägen lades ned och revs upp 1979. Sedan 1984 har den återuppbyggts. Senast 2018 öppnades förlängningen till Broadway. 22 km är banan idag.
Trafiken bedrevs den 31/7 med två ångtåg och ett dieseldrivet. Vagnarna är från 50/60-talet men upplevs som äldre. Den engelska smala profilen gör att det blir lite smalspårskänsla. Ombord på tåget köpte jag deras eget öl i cafevagnen ????
Vi åkte med tåget till den mysiga staden Broadway. En resa med GWSR kam verkligen rekommenderas
De har ca 900 aktiva och har byggt allt med egna ekonomiska medel. De har gott om shareholders och inga lån!
För mer info se: https://www.gwsr.com

Till Cheltenham åkte vi österut från London Paddington med GWR – Great Western Railway till Cheltenham spa. En modern resa på 2 1/2 timme med snabbtåg från Hitachi. (Se de sista bilderna) / Daniel


28 juli – På Hesselby station

Du kan åka tåg till Roma, onsd, torsd, lörd och söndagar. Hyra dressin de dagar vi inte kör tåg. Du kan också vandra längs med Svenska kyrkans pilgrimsled – Roma kungsgård – Hesselby. Kyrkans nya stavkyrka finns nu placerad vid bangårdens södra ände i Hesselby.
För mer info om pilgrimsleden se:
https://www.svenskakyrkan.se/…/pilgrimsled-romakloster—–…och https://www.svenskakyrkan.se/fi…/Frälsarkransen%20Dalhem.pdf


28 juli: Röde Hilding

Ramverket till SlRJ 8 är färdigsvetsat och ska blästras och målas innan korgbygget kan påbörjas. På bilderna nedan visas ramverket hos Etelhem Maskin och Marintekniska AB i olika stadier. Näst sista bilden visar A-änden och sista B-änden.
För den skarpsynte kan man konstatera att det saknas lite detaljer som motorfästen etc som måste anpassas senare.
Här måste Vi tacka Malmkvist Produktion AB i Alvesta för att ha laserskurit korgstöden och GE Power i Växjö som plasmaskurit tvärbalkarna och dess lätthål.

Ramverket till SlRJ 8 är färdigsvetsat och ska blästras och målas innan korgbygget kan påbörjas. På bilderna nedan visas ramverket hos Etelhem Maskin och Marintekniska AB i olika stadier. Näst sista bilden visar A-änden och sista B-änden.
För den skarpsynte kan man konstatera att det saknas lite detaljer som motorfästen etc som måste anpassas senare.
Här måste Vi tacka Malmkvist Produktion AB i Alvesta för att ha laserskurit korgstöden och GE Power i Växjö som plasmaskurit tvärbalkarna och dess lätthål.


28 juli: Röde Hilding, forts

Korgen består av en träram i ask-trä precis som originalet. Alla vertikala reglar är sågade och hyvlade. Återstår urtappning.
Två nedersta horisontella reglarna för korgen mellan dörrarna är klara och urtappade så att montaget kan börja när ramverket är klart.
Hytterna behöver lite mer tankearbete innan de sågas. Tyvärr är dokumentationen från Hilding Carlsson ganska klen så mycket handlar om att rita nytt med hjälp av de ritningar som finns, fotografier och mätning på de fordon som finns. (Tack AGJ, MfÖSJ och Sveriges Järnvägsmuseum för den hjälp Vi fått därifrån)
Bilden visar lite träpussel. Till vänster de långa vertikala reglarna, i mitten de korta och till höger urtappade horisontella reglar.
Här bör Vi tacka Linde Snickeri som fixade ask-trä och Sanda såg för hjälpen att grovsåga det hela.


27 juli: Ramen till rälsbussen är svetsad

Rälsbussprojektet tar fart. Ramverket till Yo1p är svetsad och klar hos Maskin- och Marinteknik i Etelhem. Återstår blästring och målning innan den återkommer till Hesselby. Ramen till MÅJ XC 10 ska blästras och målas även den. På rälsbussen har också trävirket till korgen sågats upp och börjar bli färdigt för korgbygge.


25 juli: En dag som biljettförsäljare i Roma – Du behövs!?

Den 25/7 kombinerade jag att sälja biljetter på Roma station med banvaktsysslan, slå gräs längs med banan och promenadvägen.
28 biljetter sålde jag av dagens 157. Resten reste från Hesselby. Det var 28 grader varmt och gassande sol. ☀️
Vi behöver, kanske din hjälp med att sälja biljetter i Roma. Helt ideellt. Bor du i Roma kan du gå hem mellan de fyra tågen.
Är du intresserad – Ta kontakt med vår trafikchef Staffan Beijer – ordf@gotlandstaget eller 0705-830519
Ps. Du behöver inte slå gräs också 🙂 / Daniel/ 25/7 biljettförsäljare i Roma


10 juli: Årets bästa trafikdag (hittills)

Tack vare ett strålande gråmulet svalt väder och två bussar från tyska Mein Schiff så hade vi idag 400 resenärer på våra tåg ????
Varmt välkomna att åka med våra tåg, hyra dressin och fika på Jernvägskaféet.


8 juli: Hyr Tule station i sommar

Sista minutenboende på Tule station 11- 25 juli eller från 8 augusti. Hyr stationshuset veckovis eller kortare period. Normalt bytesdag torsdagar. Fyra bäddar, kök, dusch & wc. För mer information/bokning, se: https://forening.gotlandstaget.se/tule-station/


8 juli: Dalhems panna – färdig på VEÅ i Sävsjö

Klicka på bilden två gånger, för att komma till Instagram:


3 juli: Onsdag med tågtrafik

Samtidigt pågick förlängning av träperrongen vid Roma kungsgårds station. Slipers och motorsåg skickades med tåget som styckegods.
Idag anlände den fina bomkuren efter renovering hos Erik Hargeby. Den stod på järnvägstiden vid Visby station vid hamnspårets övergång över Söderväg.
Den kommer förhoppningsvis att användas vid en järnvägsövergång vid Visbyvägen i Dalhem.


2 juli: Tisdag på GHJ

Vi hade utländska kryssningsturister som reste med oss från Hesselby till Roma. Det var Royal Caribbean Cruise Lines ”lilla” kryssningsfartyg ”Serenade of the Seas” som besökte Visby och som erbjöd bussutflykt till museijärnvägen och andra utflyktsmål på mellersta Gotland.
I sommar har vi många grupper av kryssningsresenärer som reser med oss. De är viktiga för oss och vi bjuder på en högkvalitativ resa.

På Roma station monterades ett K-nyckelskåp upp.
I Visby hamn visades ångloket ”Klintehamn” upp under den pågående Almedalsveckan.


1 juli: Måndag vecka 27 på Hesselby station


Åter till sidan med aktuelltsidor 2003- 2019

Åter till startsidan