Min dag som biljettförsäljare på Roma station

När det finns biljettförsäljare på Roma station underlättar det mycket för vår tågpersonal.

Idag sålde jag 40 biljetter på Roma station och hann med en hel del annat som att kapa sly vid Roma kungsgårds station där slyet har börjat skrapa längs med vagnsidorna. Totalt reste 220 resenärer med våra tåg idag. I morgon och på lördag och söndag kör vi igen!

Att vara biljettförsäljare kräver ingen säkerhetsutbildning utan du får en instruktion. Om du studerar eller vill hinna läsa en bok mellan de tre tågen hör av dig till vår trafikchef, Staffan Beijer på ordf@gotlandstaget.se

Mvh Daniel/ Gotlandståget

Ett ovanligt abonnemang

Lördagen den 27 juli hade vi på 14:30-avgången från Hesselby ett ovanligt abonnemang. Ett brudpar som gift sig i Bara ödekyrka tog tåget tillsammans med gästerna till Roma kungsgård. Hur de tog sig från ödekyrkan till Hesselby eller vilka de är framgår inte men bilderna som Staffan Beijer tog fick vi publicera.

Bara en tanke. Om de hade gift sig före den 9 juni 1953 hade kunnat promenera eller fått skjuts den dryga kilometern mellan ödekyrkan och Simunde hållplats i Bara!

Min dag som tågbefälhavare

Idag har jag tjänstgjort som Tågbefälhavare (Tbfh). I rollen ingår att ansvara för säkerheten ombord på tåget, sköta guidningen vid Tule station och klippa biljetter. Men även att göra bromsprov med föraren och städa vagnarna. Idag hade vi fyra kryssningsgrupper som reste med ordinarie tåg och dessa tog konduktören Berni hand om på perfekt tyska. Totalt hade vi idag 339 passagerare!

Ett stort tack till alla ni som reste idag och därmed stödjer Föreningen Gotlandståget.

I morgon är det dressinuthyrning men på lördag och söndag rullar tågen igen och då kan du åka med 😀

Välkommen att bli lokförare!

Vi pushar för artikeln i Hela Gotland idag om vår brist på lokförare. Vi behöver dig som kan medverka i vår tågtrafik främst som lokförare eller stins. Är du intresserad kontakta vår trafikchef Staffan Beijer som har ansvar för våra utbildningar – ordf@gotlandstaget.se

Länk till artikeln för er som har tillgång till Hela Gotland: https://helagotland.se/…/udda-bristyrket-pa…/jp4q5wqj

Gå eller cykla längs med järnvägen och ta tåget tillbaka

Du kan utgå från Hesselby station i Dalhem. Till vänster om spåret till Eken finns en stig. Tänk på att du av säkerhetsskäl inte får gå på själva spåret. Se dig även för när du går över vägen vid Eken då det är skymd sikt. Direkt efter järnvägsbron över Dalhensån tar du höger och följer stigen förbi Munkebos gård och går till Hotell Dalhem.

Där kan du också börja vandringen. Det finns p-plats vid broarna där. Stigen är skyltad från den gamla stenbron. Längs med ån finns bord för att ta en paus vid och det finns infotavlor om naturen. Fortsätt sedan längs med ridbanan som är tung att cykla på och fortsätt via Tule station, Kambshagetorp lilla röda hållplats, Roma kungsgård station till Roma station. Totalt 7,8 km.

Du kan givetvis även gå/cykla från Roma station norrut till Hesselby, fika på Hesselby Jernvägskafé och sedan ta tåget tillbaka.

Länk till vår hemsida med tågtider: https://gotlandstaget.se/aka-tag/

Min dag som lokbiträde

Idag har jag tjänstgjort som lokbiträde på tågen mellan Hesselby och Roma. Jag började 09:30.

I tjänsten ingår att vara lokföraren i vår lokomotor från 1952 behjälplig med att klättra av/på för att lägga om växlar, koppla ihop/loss lokomotorn med vagnar med mera. Det var en trevlig dag med många passagerare från kryssningsfartyg både engelska och tyska. Dessa är en allt större del av våra resenärer och på museijärnvägen får de en verklig upplevelse under deras bussrundturer. Nu är vi åter på Hesselby efter tre dubbelturer och ställer in lokomotorn och vagnarna i vagnhallen. Mvh från Daniel Åhlén

Det jobbas vidare med motorvagnarna

MÅJ XC 10: Innertaket är grundat och målat i två av utrymmena. Toalettens tak skrapas. Bakre plattformens räcke byggs. Inget svetsas utan skruvas ihop, helt enligt förebilden.

Rälsbussen: Ytterligare reglar och stag i väggarna kring fönstren har monterats. Skivor i fronten för att hålla lykthusen har också kommit på plats.

Vi samlar in pengar till vårt projekt att bygga en kopia av SlRJ BYo 8, alias SJ Yo1p 690. Stöd projektet genom att skänka en slant, antingen genom att sätta in pengar på vårt bankgiro: 271-5043. Märk inbetalningen med namn och ”rälsbuss”. Eller använd koden nedan.

Släntklippning längs med banan

Växtligheten längs med sträckan är ett problem särskilt mellan Roma och Roma kungsgård. Trots att vi lät ta bort sly i vintras där så har det växt så mycket så att grenarna skrapar längs med vagnarna. Det är varken bra för dem eller för resande som tittar ut.

En lösning dök upp så vi anlitade GSG Gotland AB med hjälp av deras fina släntklippningsmaskin så har vi fått växtligheten där putsad vertikalt och när föraren Joel ändå höll på så fortsatte han och klippte från bilvägen hela den närmaste slänten av banvallen ända till Kambshagetorp. Så bra resultat för att all sly försvann!

Nu återstår att till hösten röja sly vid övergångar och en del andra sträckor.