INTE LIKA AKTUELLT I HESSELBY 2009 JUNI- AUG
     
  Aktuella bildlänkar: Länk till fler bild/videolänkar från GHJ
 
Uppdateringar på hemsidan
Här kan ni ta del av alla uppdateringar som har gjorts på hemsidan
 
 
Upsala-Lenna Jernväg ULJ
Ett besök under Kulturnattshelgen den 12-13 september 2009
 
 
Vadstena-Fogelsta Järnväg
Ett besök vid WFJ under årets sista trafikdag den 16 aug. 2009
 
 
Anten-Gräfsnäs Järnväg
Ett besök vid museijärnvägen i Västergötland den 11 juli 2009
 
 
Banutbyggnad etapp II
Allt om banbygget 2010 vid Tule station
finns samlat på en särskild sida
 
 
Tomtetåget 28 dec. 2008
Bildserie från Tomtetåget. Två tomtar, två tåg och rekord 1 803 resenärer!
 
 
Museijärnvägens dag 31 aug. 2008
Massor av bilder från vår säsongs-
avslutning. Fyra lok var i gång!.
 
 
Renoveringen av SlRJ 3 Dalhem
Följ hur renoveringen av Dalhem gick till 2004-2008
 

För att ta del av fler bild- och videoclips från 2002-2009, klicka här!


30 aug. 2009: Museijärnvägens dag, en succé!

Söndag den 30 augusti firade Gotlandståget den traditionella säsongsavslutningen Museijärnvägens Dag. I år arrangerades dagen tillsammans med Gotlands veteranbilsklubb och Motorcykelhistoriska klubben och dagen blev en publiksuccé. Denna dag rullade också det första reguljära multipelkopplade tåget på cirka 50 år på Gotland.

Det var många som hade sökt sig till Hesselby järnvägsstation denna dag. I parken vid stationen kunde man se veteranbilar och veteranmotorcyklar. Gotlandståget hade dagen till ära två tågset igång, ett från 1930-talet och ett från 1950-talet. Antalet resande blev 378, att jämföra med 160 för motsvarande dag förra året. 378 resande i slutet av augusti är oerhört bra.

Med denna lyckade dag avslutar GHJ en bra trafiksäsong. Vi har i år haft en ökning på c:a 5% både vad gäller intäkter och antal besökare. Antalet resande ligger på ett antal hundra fler än förra säsongen. Vi har fortfarande abonnemang kvar att köra så vi har inte summerat sommaren 2009 ännu. Men klart är att vi slagit 2008 och det återstår att se om vi kan komma i närheten av sffrorna från rekordsommaren 2007.

I höst väntar stora arbeten med slipersbyten på den gamla delen av banan, GJ C 44 ska färdigställas och vi kommer att arbeta en del med Dalhems underrede. Vändskivan framför Vagnhall 2 ska byggas. I vinter är planen att vi ska jobba med SlRJ F 500 som vi vill ha i trafik inom överskådlig tid. Dessutom ligger en etapp i utbyggnaden och väntar på beslut från finansiärerna.

Anders Svensson


Filmer från Museijärnvägens dag: Klicka på bilderna för att se filmerna!


Film 1: 8,5 Mb

Film 2: 6,0 Mb

Film 3: 6,0 Mb

Film 4: 6,0 Mb

 

 


Tre Z4p-lokomotorer vid Munkebos hpl!


Foto från den förra multipelkörningen med lokomotorer som skedde den 3 april 1999. Foto: Sven Karlsson


27 aug. 2009:  Förberedelser inför museijärnvägens dag

Inför Museijärnvägens dag den 30 aug. har det varit mycket förberedelser. Jonas Andersson normalt vid ÖSlJ har lagt ned ett enormt arbete med att reparera och trimma in våra två multipelkopplade lokomotorer SJ Z4p 320 och 397. Utan Jonas hade det inte blivit någon multipelkörning. Även stickspåret vid Munkebos har förlängts en meter så båda lokomotorerna får plats. Ett stort tack från föreningen till Jonas!

Vidare har vagnarna växlats om. Ogräsrensning har skett vid godsmagasinet. Där trivs en elak växt som är är tätt markväxande, blir bara en centimeter hög, men brer ut sig så att en stor planta kan nå 50 cm från roten. Roten sitter som berg, är seg och går inte att gräva av. Den går djupt ned och delar sig, upp till 40 cm. Vi har fått först gräva runt den och sedan dra upp den med en plattång! De äldre växterna har även små vassa taggar. Är det någon botaniskt kunnig som vet vad det kan vara för envis växt vore det kul att få ett namn på den!

Föreningen har även fått två nya anställda, Göran och Ulf. Sedan i sommar är även Christer anställd. De avlönas helt av arbetsförmedlingen och är anställda två år framåt. Tillsammans med dem kommer vi att uträtta mycket framöver. Varmt välkomna till Föreningen Gotlandståget!


GJ 3 Gotland luftar sig med GJ CD43 och GJ Co8

Dalhem och sockervagnen SSA Q 022

Spår 2 vid godsmagasinet. Nyrensat vid växeln.

Göran och det ännu orensade spårområdet. Idag tisdag var det helt rent från ogräs!

Sommaren 2009:  Gotlandsbuss AB har tagit över landsbygdstrafiken på Gotland

Gotlandsbuss tog över kollektivtrafiken på landsbygden när sommartidtabellen började den 13 juni. Nu rullar deras 24 nya gula Scaniabussar nästan överallt på ön.
Se nedan under 12 juni, om Swebus sista dag på Gotland. Klicka här för att komma till artikeln om Swebus sista trafikdag på Gotland den 12 juni.

Här följer några bilder från busstationen i Visby den 28 juli.
Värt att notera är att under förarens sidofönster samt över ingångsdörren, står det vilket bussbolag som bemannar respektive buss. Gotlandsbuss består av 13 fristående bossbolag/åkare.
För tidtabeller, se http://www.gotland.se/imcms/1067


Motiv från busstationen i Visby

 

Buss linje 22. Bussen körs av Anderssons buss

 

Busstationen vid Kung Magnus väg. Gotlandsbuss skylt har ersatt Swebus

 

16 juli 2009:  I Stånga har en profil av GJ lok nr 3 Gotland satts upp

Den 16 juli kom tåget tillbaka till Stånga. Denna gång i form av en lok-profil av Gotland. Loket står vid det vattentorn användes av järnvägen vid stationen i Stånga.
Föreningen Gotlandståget har skänkt den räls som loket står på. Vår ordförande Staffan Beijer var även med vid invigningen.

Klicka här för att läsa artikeln i GT om lok-profilen


20-26 juli 2009:  Under en vecka har vi haft besök av personal från ULJ

Den 20 juli anlände ett glatt gäng på sex ULJ:are (Uppsala-Lenna Jernväg) till Hesselby. Under veckan har dem bott på Hesselby station. Deltagit i trafiken under fyra trafikdagar. Övriga dagar har Ante guidat dem bland järnvägsarkeologiska sevärdheter som gamla stationshus och gamla vagnkorgar.
Vi vill rikta ett stort tack till ULJ:arna: Lars Granström, Rolf Englund, Micke Gustavsson, Roland Hansson, Daniel Harrysson och Owe Danneskog för all hjälp på trafikdagarna samt för den feedback och råd vi har fått av dem som är vana att köra en 33 km lång bana, TACK!

Den 20 juli hälsade vi dem välkomna genom att ordna en grillkväll vid stationen i Hesselby. Vi tittade på en film från SJ-tiden samt bilder från GHJs utbyggnad.


20 juli.

 

25 juli 2009: Bildspel från trafikdagen den 25 juli när personal från ULJ tjänstgjorde

 

Se filmer från trafikdagen den 25 juli


OBS! 9 Mb


OBS! 6 Mb


8 juli 2009:  Bildspel från en trafikdag i Hesselby

Vi har fått en leverans cirka 20 ton kol sponsrat av Roma Grus AB, stort tack!

 


 

 

25-28 juni 2009:  Bomkurer - SJ Z4p 397 har fått nysvarvade hjul

Den 25 juni var vi och hämtade en bomkur från fd GJ. Den har stått vid vägövergången i Tingstäde på den väg som går mot Stenkyrka. Bomkuren har ställts i Vagnhall 3 i avvaktan på renovering. Om någon har lust att renovera den, hör av er!

Anders Johansson har under den senaste veckan bott i Hesselby stationshus och hjälpt signalavdelningen och maskinavdelningen. Anders, Torbjörn, och Benny har träffats ett flertal gånger under veckan. De har talat om isoskarvar järnvägssignalen skyltar mm. Anders har gått igenom bomanläggningens hela elsystem och den fungerar utmärkt nu. Nu har vi fått överspänningsskydd som skyddar spårreläer och likriktare i bomkuren. Nya fina ritningar i A3-format finns nu i kuren.
Den 28 juni arbetade Anders med SJ Z4p 397 som han bytte topplockspackning på och ställde in ventilerna.
Ett stort tack till Anders för all hjälp denna gång samt vid banförlängningen 2007!

Den 26 juni provkörde vi lokomotorn med sina nysvarvade hjul. Den gick mycket bättre över räls och växlar. Ett stort tack till Cementa för den hjälp föreningen har fått med svarvningen!


26 juni. Provkörning med SJ Z4p 397 på nysvarvade hjul

 

Z4p 397 nysvarvade hjulaxlar

 

28 juni. Anders jobbade med SJ Z4p 397

Ventilinställning

12.20-tåget har just återkommit från Munkebos/Eken. Stinsen tar emot.

Växling med SlRJ 3 Dalhem

Bomkuren från Tingstäde på släpkärran
 

12 juni 2009:  En epok går i graven- SWEBUS slutar att köra på Gotland

Den 12 juni var den sista dagen som SWEBUS körde kollektivtrafik på Gotland. Den 13 juni börjar Gotlandsbuss gula nya bussar att köra kollektivtrafiken på landsbygden.
SJ bedrev busstrafik på Gotland från att SJ tog över järnvägarna 1948. När järnvägarna lades ned var det SJ BUSS som skötte linjetrafiken på landsbygden, fram till att SJ BUSS privatiserades och bytte namn till SWEBUS.

Mer om de nya bussarna kan ni läsa på Gotlands kommuns hemsida, klicka på denna länk!

Artikel i HelaGotland.se om invigningen av de nya bussarna


Buss linje 12 i Vall på väg mot Hemse den 12 juni 2009. En mycket gråmulen dag som synes...
 

9 juni 2009:  Vändskivebygget, svarvning av hjulaxel till lokomotorn

Arbetena går vidare. Den 8 juni kördes all jord och lera bort från vändskivegropen. På morgonen den 9 juni, var det dags att börja lägga ned dränering och sedan planera underlaget för vändskivans gjutform. Det gick åt mycket grus. Tio lass (bil+släp) i olika stora fraktioner levererades under dagen. Dessutom har hela planen mellan vagnhallarna planerats ut.
Thomas Nilsson från Bara har kört grävmaskinen och grustransporterna har Ljugarns Schakt och transport kört. Stort tack för hjälpen!

Den 8 juni hämtades den ena hjulaxeln till SJ Z4p 397 hem från Cementa i Slite där den har svarvats. Tack Cementa för hjälpen med svarvningen. Den andra hjulaxeln kördes till Cementa den 8 juni.


Z4p 397 nysvarvade hjulaxel

All jord och lera hade grävs bort. Foto kl. 0745 den 9 juni

På bilden syns den pumpbrunn som har anlagts.

Ukka och Rolf i och vid pumpbrunnen

Vår grävmaskinist Thomas Nilsson

De blå strecken markera gjutformens läge för ringräl och krans.

Med laserpass vägdes det av, materialet packades med en vibbra.

På eftermiddagen var underlaget till vändskivan färdigt

Återfyllning vid pumpbrunnen

Den planerade planen mellan vagnhallarna.

9 juni 2009:  Skoltrafiken pågår

Dalhems skola samt Dalhems förskola "Draken" åkte med det lokomotordragna tåget på förmiddagen den 9 juni. För de lite större barnen berättade Tågbefälhavaren vid Eken om den gotländska järnvägshistorien.


I väntsalen hämtade barnen biljetterna

I väntan på att gå ombord på tåget.

Förskolebarnen klev av vid Hesselby station

Historielektion vid Eken för klasserna 2-6

9 juni 2009:  Tule station har nya möbler

Till Tule station har en ny bäddsoffa samt två fåtöljer ställts på plats. Passa på att hyra stationshuset som för närvarande är ledigt 18/6-9/7. Se denna länk!


Nytt möblemang i Tule station

 

7 juni 2009:  Årets första ordinarie trafikdag

Sommarens trafik har nu börjat. 174 resenärer reste med våra tåg. Nytt för i år är att automatiken till bommarna över Karbyvägen, nu är inkopplad. Vi kunde idag konstatera att den fungerade! Bra jobbat Torbjörn och Benny!


1115-tåget från Hesselby. Dalhem på väg mot Munkebos.

Dalhem under uppehållet vid Eken

Fler bilder från årets första trafikdag kan ni se via denna länk!


5 juni 2009:  Grävarbeten för vändskivan

En grävmaskin har nu grävt ned en pumpbrunn till vändskivan. Vi arbetar nu med att gräva ur för ledningar och dräneringsrör. Vi passar dessutom på att gräva för elkablar till Vagnhall 2 samt en planerad verkstad.


Vy från Vagnhall 1

Pumpbrunnsringarna på plats

Vy mot Vagnhall 1

Nytt utlopp i diket från pumpbrunnen.

Mot spår tre syns grävningen för vändskivan

Vi har fyllt ut detta område bakom Vagnhall 1 med bergkross, vilket gör området tillgängligare.

Händelser äldre än dessa, se våra rubriker Inte lika aktuellt 2009a (jan-maj 2009)
Foton är tagna av Daniel Åhlén om inget annat anges.
 

 

"Gamla" bilder och gamla nyheter från Hesselby

Länk till aktuellsidan

Länk till inte lika aktuellt 2008c (aug-dec 2008)

Länk nte lika aktuellt 2008b (maj-juli 2008)

Länk till inte lika aktuellt 2008 (jan-april 2008)

Länk till inte lika aktuellt 2007.

Länk till inte lika aktuellt 2006.

Länk till inte lika aktuellt 2005.

Länk till inte lika aktuellt 2004.

Länk till inte lika aktuellt 2003.


Klicka här för att komma upp överst på denna sida!

Åter till startsidan