INTE LIKA AKTUELLT I HESSELBY AUG- DEC 2008
     
  Aktuella bildlänkar: Länk till fler bild/videolänkar från GHJ
 
Uppdateringar på hemsidan
Här kan ni ta del av alla uppdateringar som har gjorts på hemsidan
 
 
GHJ rev spår i Örebro
Järnvägsspår vid CV revs av GHJ i sept. 2008
 
 
Museijärnvägens dag 31 aug.
Massor av bilder från vår säsongs-
avslutning. Fyra lok var i gång!

 
 
Skånska Järnvägar
En resa mellan Brösarp och St Olof i Österlen den 10 aug. 2008
 
 
Järnvägen 150 år 891 mm
I Västervik firades jubileumet i slutet av maj 2006.Ny Bildsida.
 
Mallorca: Palma-Soller
En resa med turistjärnvägen på Mallorca i juni 2008
 
Mallorca: Palma-Manacor
En resa med de moderna pendeltågen på Mallorca i juni 2008
 
Renoveringen av SlRJ 3 Dalhem
Följ hur renoveringen av Dalhem gick till 2004-2008

För att ta del av fler bild- och videoclips från 2002-2008, klicka här!


Spårstumpen 3/2006 (94) sökes 

I vårt arkiv finns ett exemplar av varje utgåva av Spårstumpen, men vi saknar tyvärr ett ex, nr 3/2006 (94).
Är det någon medlem som har en sådan i gott skick, och som ni kan avvara, var vänlig sänd ett mail till info@gotlandstaget.se


28 dec. 2008. Tomtetåget slog åter igen alla rekord!!! Vi hade 1 803 resenärer!

Sedan Föreningens tradition med Tomtetåget började den 28 dec. 1982 har det hunnit bli 27 tomtetågsdagar.
Det tidigare rekorden var från 2006 på 1 449 resenärer och från 2007 med 1 562 resenärer.

För andra gången så rullade Tomtetågen förbi Eken till Munkebos hållplats. Det var första gången sedan 1991 som SlRJ 3 Dalhem användes i Tomtetåget, och här kom hon verkligen till sin rätt. Vid Munkebos växlade SJ Z4p 312, så stoppet i Munkebos blev bara några minuter, innan tåget kunde rulla österut till Ekens hpl. Där klev passagerarna av och de som hade varit vid Tomtarna klev på. Tåget rullade sedan direkt tillbaka till Hesselby. Det innebar en omloppstid på cirka 20 minuter och att vi hade planerade avgångar var 15:e minut, men dessa blev lite försenade för varje avgång. Trafikupplägget fungerade mycket väl, alla fick åka med ångloket under en av resorna.

Hela arrangemanget gick som på räls. Men det var långa köer, när ett tåg var fullt vid Hesselby stod under större delen av dagen minst lika många resenärer och väntade på nästa tåg.

Förutom resan ingick även i biljettpriset att vid Eken få en påse godis av tomten (för de små) och glögg med pepparkakor åt de lite större!
Alla aktiva hade en svettig dag i positiv bemärkelse. Vi hade tur med vädret, det var frusen mark vilket underlättade parkeringen och det var vackert med frosten på marken. Perfekt väder för att att mycket folk skulle ta sig till Tomtetåget!

Alla inköp utom korven räckte tack och lov i år! Som sagt 1 803 resenärer, det är vi mycket mycket nöjda med! Men till nästa år (2 jan. 2010) så behöver vi fler personvagnar i trafik!

Föreningen vill rikta ett stort tack till alla som har gjort den här dagen möjlig! Till alla funktionärer i trafiken, Linda som skötte caféet, korvförsäljningen samt till tomtarna vid Eken! Vi vill också tacka Skarphälls Spelmän (22:a året i rad), familjen Jannehag som hjälpte till med parkeringarna och vår sponsor: ICA NÄRA Roma


Tomtarna vinkade till tåget när dagens första tåg passerade.

Tomte på vift! Klicka på länken för att se den i större storlek i ett nytt fönster!

17 dec. 2008:   Sliperstavlan finns nu i Hesselby

Sliperstavlan har levererats. Den är gjord i ett tåligt material som skall hålla för att stå utomhus i flera år. Den kommer att provisoriskt placeras strax öster om stationshuset. Tanken är att sätta upp en lika stor skylt på baksidan med info om museijärnvägen och den gotländska järnvägshistorien på baksidan, till nästa sommar.
Ett stort tack till alla som gjorde banutbyggnaden (etapp 1) möjlig genom att köpa eller leverera slipers, samt till Bengt Klevbom XPOMERA som tagit fram tavlan.
Vi arbetar för närvarande på att finansiera nästa etapp, se denna länk!

Länk till pdf-fil där alla slipersgivare lätt kan ses 1,0 Mb / Länk till utförandet av skyltställningen. 0,6 Mb  Öka gärna visningsgraden till 600 % för god läsbarhet!

I muséet finns sedan i somras ett prisskåp med idrottspriser, som vi har fått från fd. Svenska Järnvägsmannaförbundet numera Statsanställdas förbund.


Sliperstavlan på tillfällig plats i väntsalen..

Montern i Muséet.

13 dec. 2008: Decembers arbetslördag

Idag har vi haft arbetslördag, tio man utförde detta, Korvkiosken sattes på plats vid station (används vid Tomtetåget), Dalhem fick en översyn och ett injektorrör reparerades. En ny lykta på hyttens bakgavel monterades. Z4p 312 fick oljan bytt och sandningen översedd. Balkar och skjutdörrar från skrotade G 231 togs loss, dessa skall användas till SlRJ F 500. Trafikvagnarna besiktigades.

Välkomna åter lördagen den 27 dec, då arbetar vi med förberedelser inför Tomtetåget, lördagen den 17 januari 2009 har vi årets första arbetslördag. Välkomna!
Mer info om arbetslördagarna och våra kurser kan ni se via denna länk.


11 dec. 2008: Dolbergvagnen har nu tagits ut ur verkstaden

 Dolbergvagnens golv är tjärstruket, stolparna har satts på plats och vagnen lastats med slipers. Vagnen skall främst användas för Banavdelningen. Buffertarna återstår att montera, stolparna skall rätas och i vår skall den märkas..


  Dolbergvagnen utanför verkstaden
 
 

8 dec. 2008: Styrelsemöte vid Tulestiftelsen

Tulestiftelsen har haft styrelsemöte, det hölls på eftermiddagen den 8 dec. Innan dess hade en hel del arbeten utförts på Tule. Ett antal döda eller olämpligt placerade träd sågades ned.
Tunet på norra sidan kompletterades med ytterligare fyra stolpar. Hörnstolparna förbättrades. Återstår att göra är att montera den tredje tråden vid senare tillfälle.

Länk till webbsidan om Tule station:


  Vy över bangårdens södra del med spåret mot Roma!
 
 Bangårdens norra del, spåret mot Hesselby och stationshuset

  Just denna dag var det nog decembers vackraste väder, som synes!
 
 

  Peter med en av de stolpar som tunet kompletterades med
 
 Två gamla tunstolpar (från 1902?) och det nuvarande två-trådstunet

5 dec. 2008: Stoppmaskinen och Dolbergvagnen i verkstaden

 Vår stoppmaskin som renoverades för ett par år sedan har försetts med två nya Hondamotorer som föreningen har köpt in.
Dolbergvagnen (SJ NNsp 320576 fd
AGJ 143, KTJ NN2 1771) som under året har köpts från AGJ har nu renoverats. På bilden håller plankgolvet på att monteras.


  Stoppmaskinen färdigrenoverad.
 
 Dolbergvagnen i verkstaden.

  Det har regnat en hel del på mellersta Gotland vilket syns på denna bild från Hesselby
 
 Vid Tomtetåget blir det nog ingen parkering på denna plats, i så fall bör det nog vara bottenfruset!

21 nov. 2008: SlRJ F 500 har fått nytt tak

 Snickaren Kent Klasén har renoverat taket till Slitebanans finka F 500. Hälften av takbjälkarna var ruttna och har bytts ut. Råsponten i taket har även bytts ut i sin helhet. När vi gläntade på takpappen var det rejält fuktskadat i hela vagnens längd... Fördelen är nu att hålet är borta och att plattformsänden har utstickande tak, se bilden nedan.

Taket skall målas invändigt och papp läggas ovanpå taket, så hugad intresserad är välkommen till Hesselby och hjälpa till! Därefter skall dörrar och mellanvägg till konduktörskupén monteras. Målsättningen är att ha vagnen på hjul 2010.


  Plattformsänden med det nya utstickande taket
 
 Taket sett från Dalhems kolbox

  Invändigt ser det så här fint ut nu.
 
 

11 nov. 2008: Den första modelljärnvägsträffen (inlagt den 19 nov.)

 i varje fall den första modelljärnvägsträffen i Hesselby station på tjugohundratalet. I stationshuset som blev riktigt fullt, nära 20 personer kom, pratades det och tittades på tåg och film om tåg i liten skala. Några av dessa tåg förevisades även med den moderna digitala teknik, som ger verklighetstrogna ljud från tågen, där även bomklockorna klämtade när tåget passerade (fast ljudet kom från loket!) Vi kommer återkomma med datum för modelljärnvägsträff i vinter/vår. Fotograf: Peter Wigren.Fler bilder finns på: http://picasaweb.google.com/FotografWigren


  Fullt i styrelserummet!
 
 Förevisning av lok och vagnar
 
  Åtminstone en SlRJ-station i modell samt fastlands Yp-rälsbussar
   

26 okt. 2008: Höstmöte   (inlagt den 19 nov.)

Söndagen den 26 nov. var det traditionsenligt Höstmöte. Vår järnvägsläkare Erik Hoffstedt höll ett föredrag om järnvägar. Efteråt så var det fika och trevligt umgänge. Fotograf: Peter Wigren. Fler bilder finns på: http://picasaweb.google.com/FotografWigren

 
  Staffan hälsade välkomna till Höstmötet
 
 Erik höll föredraget.
 
  Tack till Erik.
 
 En bukett blommor till Gösta Hammarberg som hade haft årsdag.
 
  Stoppmaskinen och motordressinen tittades även till.
   

15 nov. 2008: Arbetslördag

I lördags var det arbetslördag i Hesselby. Tretton aktiva medlemmar deltog under lördagen. Följande hanns med: Tillverkning av isolerade skarvjärn till spårledningen vid järnvägsövergången påbörjades. Kontroll av bomanläggningen. Rengöring och målning på Dolbergvagnen i verkstaden fortsatte. I Vagnhall 1 skedde storstädning längs med väggarna. Arbeten med Dalhems bottenventilen utfördes.
Vår motordressin som har fått smeknamnet "Ukkasinen" körde två turer till Munkebos med de aktiva som ännu inte hade åkt med den. Se en film (5,4 Mb) via denna länk: http://forening.gotlandstaget.se/film/ukkasin.wmv

 
  Ukka arbetade med tillpassningen av bottenventilen till Dalhem.
 
 Ante rengjorde och målade underredet till SJ NNsp 320576
 
  Motordressinen på väg ut ur Vagnhall 1
 
 
 
  Motordressinen åter till bangården i Hesselby.
 
 15 nov. Städning av Vagnhall 1 utfördes under arbetslördagen.
 
  15 nov. Utsikt från GJ C 44 mot Vagnhalls 1 västra sida.
 
 15 nov. Utsikt från GJ C 44 mot Vagnhalls 1 östra sida.

15 nov. 2008: Renoveringen av SlRJ F 500 har påbörjats

Snickaren Kent Klasén hjälper oss även att reparera taket till SlRJ F 500. Hälften av takstolarna samt råsponten i taket måste bytas ut.
Om vagnen som byggdes på underredet till en av VVJ ångvagnar från 1911 kan ni läsa mer på denna länk: http://forening.gotlandstaget.se/vagn/slrjf500.htm

 
  SlRJ F 500 på spår 6. Det gamla taket revs bort den 14 nov.
 
 

10-15 nov. 2008: Renoveringen av GJ C 44 är återupptagen

Snickaren Kent Klasén håller nu på att renovera de skador på korgen till GJ C44 som finns. Vi har fått bidrag till arbetet från Riksantikvarieämbetet.
Korgen till GJ C 44 genomgår nu storrenovering. De skador och förändringar som korgen fått under tiden som sommarstuga håller nu på att repareras. Vagnskorgen är ganska komplett men diverse öppningar etc har satts igen. Vidare ska tre nya fönsterhalvor tillverkas. I mångt och mycket kan den renoverade systervagnen GJ CD 43 tjäna som mall för arbetet vilket underlättar en hel del när det kommer till detaljer som är försvunna. I vår är planen att nya träsoffor ska tillverkas liksom färdigställande av underrede till vagnen.
Inne i vagnen har en skada i väggen till vänster om innerdörren, nere vid golvet, har bland annat lagats. Väggen i det högra hörnet på bilden har lagats upp, den användes som utgång när vagnskorgen var sommarstuga.

 
  GJ C 44 på spår 6 i Vagnhall 1. Nytt virke i korgens långsida syns tydligt.
 
 Invändigt i GJ C 44.
 
  De renoverade lanterninfönstren är nu på plats. Notera det reparerade bortre hörnet av lanterninens tak!
 
 15 nov. Städning av Vagnhall 1 utfördes under arbetslördagen.

7 nov. 2008: Stoppmaskinen renoveras. Rangering i Vagnhall 1

Vår stoppmaskin håller nu på att få nya Hondamotorer monterade. En av kolvarna skall även bytas ut.

Inne i Vagnhall 1 rangerade vi om våra fordon. GJ N 47 placerades tillsammans med KlRJ I 340 i Flattakets vagngarage. Längst in i Vagnhall 1 placerades de avställda loken Cementa och SJ Z4p 320. Vår motordressin fick nu plats i Vagnhall 1.

 
  Stoppmaskinen med den ena motorn monterad.
 
 Dalhem och Klintehamn på spår 4 i väntan på att åter ställas in i vagnhall 1
 
  Spår 5 i vagnhall 1
 
 Spår 5 och 6 i vagnhall 1

29 okt. 2008: Motordressinen är nu färdigrenoverad

Motordressinen, SJ motordressin MDR127p 3422 har nu renoverats klart och vi var i onsdags ute och provkörde den i regnet. Den drar rätt så lätt loss vid start och gick riktigt bra! En härlig åktur ned till Eken följde. En tralla kan med en kort stång kopplas till motordressinen.
Tack Ewald Hammarström för att vi fick köpa den av dig samt till SKLJ för köpet av den normalspåriga motordressinen av samma typ som blev reservdelsförråd till 3422.
Även verkstaden har fått en storstädning, se bild nedan.

 
  Nyvaxad och fin!
 
 Framifrån
 
  Från sidan. Klicka på bilden för att se den i större storlek!
 
 Baksidan av den!
 
   Motordressinen har blivit riktigt fin även invändigt!
 
 Motordressinen växlar ut mot huvudspåret
 
   Motordressinen framför stationen i Hesselby.
 
 Vid Ekens hpl mot Hesselby.
 
   Motordressinen vid Ekens hpl sett mot Munkebos
 
 Verkstaden i prydligt städat skick, den "nya" svarven till höger

24 okt. 2008: Stöd till projekt Järnvägsplan beviljades av Gotlands kommun!

Igår fattade kommunstyrelsen på Gotland beslut om att tilldela föreningen 490 000 SEK till projektet Järnvägsplan Dalhem - Roma. Medlen är en delfinansiering till Länsstyrelsens pott på lika mycket. I projektet ingår förutom järnvägsplanen även att bygga ny vändskiva i Hesselby.


18 okt. 2008: Arbetslördag.

I lördags jobbade de aktiva med
att rostknacka NNsp 320576 och att måla ramverket. Rostskadorna på rambalkarna var tämligen begränsade så arbetet gick relativt snabbt.
Ett antal slipers byttes utmed linjen och motvikterna på det ena bomdrivet justerades också. Som grädde på moset provkördes MDR127p 3422 Hy - Mus t o r. Den inbyggda vändskivan provades och fungerade utmärkt. Motordressinen är nu helt återställd tekniskt, allt fungerar -utom temperaturmätaren. Allt elektriskt, alla reglage är i funktion. Målning återstår.

På programmet framöver står färdigställande av NNsp 320576 samt motorbyte på vår stoppmaskin. Dessutom kommer arbetet med korgen GJ C 44 att gå vidare.
Foton: Anders Svensson.

 
Motordressinen
växlar ut från vagnhallsbangården
 
 NNsp 320576 görs i ordning för att bli banarbetsvagn
 
Slipersbyte på linjen
   

16 okt. 2008: Verkstadsbilder

Svarven tillverkad på Bolinder & Munktell i Eskilstuna är nu på plats. I Verkstaden står även motordressinen som även invändigt renoveras, med ny oljad masonit.

 
  Motordressinen inne i verkstaden
 
 Invändigt mot den bakre soffan. Dynorna har klätts om med tyg.
 
  Förarplatsen
 
 Svarvens tillverkningsskylt
 
  Den nya svaraven från Malmö på plats i verkstaden
 
 

6 okt. 2008: Provkörning av motordressinen.

I måndags provkörde vi motordressinen längs med banan. Motordressinen ihopkopplad med en tralla kommer göra det enklare vid mindre banarbeten då vi slipper starta upp de större lokomotorerna.
Vår motordressin är byggd 1958, dvs samma år som fd Slite-Roma Järnväg revs upp. Dressinen är uppbyggd på detaljer från Volvo PV 444. Motorn är en B4b på 51 hk. Tre-växlad låda med fram- och backväxel i slutväxeln. Bromsar och elsystem kommer från också Volvo PV. Motordressinen tar fyra passagerare plus förare. Mitt under fordonet sitter en nersänkbar vridpatta, så man kan vända när man vill. Foton: Anders Svensson. Text: Lars-Åke Johansson

 
Motordressinen öster om Munkebos hpl
 
 På väg mot bron

 För första gången en bild på bron över Dalhemsån med en motordressin på.
 
 På väg mot järnvägsövergången över Karbyvägen.

30 sept. 2008: En svarv modell större anlände från Malmö.

Bosse Åkare anlände på tisdagsförmiddagen med en rejäl svarv som föreningen har fått i en generös gåva från Museispårvägen i Malmö. Sven Karlsson har ordnat den åt föreningen.
Svarven kommer ursprungligen från
Malmö Stads Spårvägars verkstad.

Hasses grävtjänst, 070-336 78 17, hjälpte till med lyft av svarv samt av föreningens lokomobil som inte längre skall vara "låst" ovanpå GJ N 47.


 Lok och vagnar från spår 6 i vagnhallen var utdragna ur den.
 
 

 
 
 Ukka frigjorde svarven från emballage

 Dags att göra lyftet.
 
 Längs med väggen till vänster skall svarven placeras.

 
 
 

 
 
 

 Uppallad på rör sköts svarven in i verkstaden
 
 Vår lokomobil skulle lyftas av från GJ N 47

 
 
 

 
 
 

 Lokomobilen på plats. Den skall nu ställas upp i vagnhall 2
 
 

25 sept. 2008: Rälsen från Örebro levererades till Hesselby

Bosse Åkare anlände på torsdagsförmiddagen med cirka 20 ton räls samt spik och skarvjärn från CV i Örebro. Läs mer om arbetena vid CV på denna länk!

Ett särskilt tack till Mats Runedahl som har dragit ihop de sista rälerna i Örebro och som lastade dem på Bosse åkares trailer. Tack även till Bosse Åkare för hjälpen med transporten!


 Den närmsta högen var de räler som låg i virkesmagasinet.
 
 Denna rälshög var de räler som vi bröt upp i Örebro

25 sept. 2008: Portarna har målats färdiga på Vagnhall 2

Under hösten har Gary och Stig målat klart portarna till Vagnhallen. Nu återstår reparation av insidorna av portarna och ytterligare spårläggning under portarna.
Klicka på länken för att se fler bilder från Vagnhall 2

 

20-21 sept. 2008: Arbetshelg i Hesselby.

Till höstens arbetshelg märktes att vi hade gjort en kraftfull insats i Örebro. Sju aktiva dök upp på lördagsmorgonen. De som var där fick god mat som Mia fixade i köket.
Förutom trevlig samvaro hann vi även med en hel del jobb. Sex slipers byttes i växel 6. Stig grundade portarna till Vagnhall 2 och hann måla lite grått. Klasse sorterade kol. Ante lade på presenningen på F 500 delvis trasiga tak. Ett antal signaltavlor bars in i fryshuset.Vi fick även igång vår motordressin som rullade ett par meter med egen maskin! (Volvomotor)

Fler bilder kommer senare. Välkomna åter på arbetslördagar den 4 okt. och 18 okt. samt filmkväll den 6 okt.


 Slipers byttes i växel 6.
 
 Portarna till Vagnhall 2 blir allt snyggare.

13 sept. 2008: SlRJ F 500 anlände till Hesselby.

Vagnskorgen till SlRJ F 500 anlände på traktorvagn till Hesselby. Den har sedan i januari stått vid Vagnhall 3. Nu under hösten skall reparation av trävirket i vagnskorgen ske och därefter är målsättningen att vagnen åter skall komma på riktiga "egna" hjul.

Vagnen är en resgodsvagn med konduktörskupé som SlRJ lät bygga på sin egen verkstad 1943. Underredet härrörde från VVJs ångvagn B från 1912.
Förutom att en del av taket har skadats av röta och helt måste ersättas, så är vagnen nära i det skick den var på 50-talet. Varken golvet eller väggarnas virke behöver bytas. Däremot behöver nya skjutdörrar tillverkas.

Samma dag hämtades SlRJ G 546, fd. SJ Gmp 300275, SlRJ N 546,  LSSJ Nu 31. Vagnskorgen finns nu vid Vagnhall 3.
Vagnskorgen
stod uppställd på Brandmyr i Ganthem och skänkt till föreningen av fam. Schwartz.
Korgen har fungerat som skogslada.  Det unika med vagnen är att den inköptes som N-vagn från Lidköping - Skara - Stenstorps Järnväg 1929 och gick som sådan till 1934 då den byggdes om till litt G, bland annat är ramen förlängd. Troligen tillhör den en tidig uppsättning LSSJ-vagnar vilket gör den till en 1870-talsvagn i grunden (LSSJ byggdes 1874). SJ i sin tur byggde om den till bangårdsvagn på slutet.
Ur renoveringssynpunkt är vagnskorgen enkel att renovera, det saknas panel i korgen, några balkar ska kompletteras, annars är det mesta i gott skick.
 

 Traktorekipaget anlände till hesselby station
 
 Med hjullastare lyftes vagnen av traktorvagnen.

 Traktorvagnen drogs undan.
 
 
 Ett av AGJ-underredena sköts in under SlRJ F 700. Underredet används för att vagnen lätt skall kunna rullas in i verkstaden under hösten.

 Den andra änden av vagnen lyftes av hjullastaren
 
 Därefter sänktes vagnen ned på sitt tillfälliga underrede.

 Med tanke på utsticket blir det nog aktuellt att använda ett stångkoppel!
 
 
SlRJ G 546. SJ Gmp 300275 Foto av Olof Sjöholm 1959 från Nybergska samlingen, Sveriges Järnvägsmuseum.  Klicka på bilden för att se den i större storlek

5-7 sept. 2008: Rivning av spår vid CV (Centralverkstaden) i Örebro

Föreningen Gotlandståget har fått en större mängd räls (27 kg/m) i gåva av ägaren till CV, JERNHUSEN.
Gåvan av räls gäller de spår inne på området där det under 2009 skall byggas en allmän väg.
Under helgen 5-7 sept. var tio av föreningens aktiva i Örebro och rev upp en del av dessa spår. Trots dåligt väder med ihållande regn under hela lördagen hade vi gott humör!

Föreningen är mycket tacksamma för gåvan från JERNHUSEN samt för den ovärderliga hjälp som vår kontakt i Örebro, Mats Runedahl har bistått med!

Läs mer om arbetena vid CV på denna länk!


 Den pampiga porten till området.
 
 Vi fick utmärkt hjälp att lyfta och dra rälerna med denna frontlastare.

31 aug. 2008:   Museijärnvägens dag

Idag hade vi säsongsavslutning vid GHJ i form av den alltmer traditionella Museijärnvägens Dag. Vi hade ett persontåg draget av Dalhem och ett SJ-tåg draget av Z4p 397 i trafik.
Dessutom tuffade lilla Cementa omkring på bangården i Hesselby och loket Gotland hade ställts fram. Cementa och personvagnen Bop 876 firar 100 år i år och det betydde att båda var ute och rörde på sig. Solen sken och riktigt god tillströmning kunde konstateras på de tre första tågen. Övriga tåg var väl halvfulla men vi var definitivt nöjda med antalet resande (165) så här sent på säsongen. Vi som tjänstgjorde hade kul och den ovanligt täta trafiken var kul som omväxling. Vi som har deltagit i trafiken under sommaren avslutade dagen med en gemensam måltid i caféet som Linda ordnade förnämligt! Tack till alla som gjorde denna dag till en höjdare! Väl mött vid Tomtetåget!

Klicka här för att se bilder från museijärnvägens dag den 31 aug.


Båda tågseten vid Hesselby station under Museijärnvägens dag den 31 aug

 

27 aug. 2008:   Diskrummet är färdigt!

På kvällen den 26 aug. blev diskrummet färdigt, vatten, avlopp och el är inkopplat! Återstår gör viss intrimning och montering av ett element, fläktkåpa och fläkt.
 

Vy med diskbänk och handfat samt det nya fönstret.

Diskmaskinen som diskar på ett par minuter.
 
Diskmaskinen samt den hall som finns mellan verandan/varuintaget och caféet

Ukka pluggade ett par tuber inför provkörningen den 31 aug.

17 aug. 2008:   En regnig trafikdag i Hesselby

Vardagstrafiken har nu upphört och nu kör vi söndagstrafik månaden ut. Denna söndag då det regnade mest hela dagen kom ändå 126 resenärer som reste med våra sex tågavgångar.


Vy med trafiktåget sett från verkstadsspåret

Dags för avgång 14.50 från Hesselby station.

13 aug. 2008:   Denna dag uppmärksammades alla som har gjort Dalhems renovering möjlig

Den 13 aug. hade vår maskinchef Lars-Åke Johansson (Ukka) samlat flera av dem som på olika sätt hade bidragit till att Dalhem kunnat renoveras.
Dessa var Conny Gutsäter och Tomas Nilsson, Visby Smide (svetsning av ångrör), Tomas Nilson, Gunnar & Solvig Hansson, Hallberg & Sekrom (stagbultar), Tom Persson, Inspecta (besiktning av pannan), Peter & Elias Kahlqvist, Gotlands Maskin, Benny Jonsson, Cementa (murning av eldstadsvalvet), Claes Sandels, Ingemar Olsson samt Ewe Jansson.
Framhållas särskilt skall Ewe göras, då Dalhem aldrig hade rullat utan hans uppoffrande insatser 2004-2006.

Dessa bjöds på en tågresa till Munkebos och på fika i caféet.


Ukka, Ewe, Tom och Göran

SlRJ 3 Dalhem med Ewe och Ukka

7 aug. 2008:   Sista tåget in till Hesselby (denna dag)

Sista tåget från Munkebos och Eken anlände till Hesselby kl. 16.20. Denna torsdag var det regnskurar och 20 grader varmt. 287 resenärer reste med våra tåg.


Personalen satt bredvid ljugarbänken

SlRJ 3 Dalhem anmäler sin ankomst till Hesselby station

Godsvagnarna i tåget backas in på spår 1

Rangering av tågsetet till Vagnhallen.

5- 13 aug. 2008:   Arbetet med diskrummet går framåt

I diskrummet har glasfiberväv satts upp. Den har sedan målats med våtrumsfärg. Vi har fått hjälp med vissa elinstallationer. Tony och Classe bar in diskutrustningen och monterade den.
Det som återstår nu är den sista delen av avloppet under baracken samt dragning av varm- och kallvatten, övriga elinstallationer samt arbeten med ventilationen återstår även. Välkomna att hjälpa till!


 Klart för montering av diskbänkarna.

 13 aug. Diskmaskinen och bänkarna har monterats in.

 

Händelser äldre än dessa, se våra rubrik Inte lika aktuellt 2008b (maj-juli 2008) samt Inte lika aktuellt 2008 (jan-april 2008)
För händelser i närtid se vår aktuelltsida

Foton är tagna av Daniel Åhlén om inget annat anges.
 

 

"Gamla" bilder och gamla nyheter från Hesselby

Länk till inte lika aktuellt 2007.

Länk till inte lika aktuellt 2006.

Länk till inte lika aktuellt 2005.

Länk till inte lika aktuellt 2004.

Länk till inte lika aktuellt 2003.


Klicka här för att komma upp överst på denna sida!

Åter till startsidan