Lägesbild 20 januari 2021
Projekt MÅJ XC 10 innebär att motorvagnen ska göras trafikduglig i det skick den hade vid leveransen efter ombyggnad till motorvagn år 1932. Korgen renoveras på ett nytillverkat ramverk med motor, drivlina och axelarrangemang enligt originalet.
Bevarade originaldelar används här. Största tillåtna hastighet blir enligt originalet 65 km/h och motorvagnen tar 24 sittande passagerare. Nya fjäderpaket har tillverkats liksom koppel och axlar. Hjul, ramverk och en mängd detaljer har blästrats och grundmålats.
Under vintern 2021 pågår arbetet med att montera axlar, fjädring och bromssystem. Dessutom byggs drivlinan upp. Underredet har byggts upp och ned och vänds för att ställas på hjul. När detta gjorts ställs korgen på ramen och renoveras till 1932 års skick. Nytillverkning av vissa saknade delar som fönster har inletts. Projektet har fått bidrag på 200 000 SEK av Riksantikvarieämbetet.
Stöd insamlingen till den unika motorvagnen MÅJ XC 10!
GHJ samlar in medel till renoveringen av korgen MÅJ XC 10. Korgen hämtades i december 2014 hem från Småland till Hesselby för besiktning och inledande arbeten. Vi planerar att återställa vagnen till motorvagn i 30-talsutförande. Tanken är att den ska kunna dra en mindre personvagn och göra det möjligt att vid lågtrafik köra tåg med minimal insats av personal.
Alla som vill stödja detta projekt kan sätta in pengar på vårt Bankgiro 271-5043 och ange “MÅJ XC 10“.
Utöver bidraget från RAÄ har 225 183:- samlats in till den 1/1 2021. Tack!
https://digitaltmuseum.se/021018060406/maj-motorvagn-nummer-10-pa-vandskiva-revyfilm
https://digitaltmuseum.se/021018041511/maj-mv-10-efter-ombyggnad
Länk till bilder från lyft och transport av korgen från Gottåsa i Småland.
Förkortad text om MÅJ XC 10 från Spårstumpen nr 121. Av Anders Svensson.
Mönsterås- Åseda Järnväg (MÅJ) började byggas 1901 men nådde aldrig den tänkta slutpunkten Åseda. Den blev klar till det som kom att bli slutstationen, Fagerhult, först 1916 och längre kom man sedan aldrig. Ekonomin var ett kontant problem, så MÅJ tvingades att hitta metoder att sänka kostnaderna för trafiken. En lösning bestod i att köpa in en ångvagn 1910, MÅJ AC 10. Ångvagnen var av den franska Purrey-konstruktionen och tillverkades av Vagnfabriken i Arlöv. Drivningen skedde med kedjor till den främre axeln. Vagnen hade en förstaklasskupé och en tredjeklasskupé, tillsammans för 16 passagerare. Tjänstevikten var 13,2 ton. Vagnen trafikerade sträckan Mönsterås köping- Sandbäckshult, en sträcka på 12 km. En liknande ångvagn fanns på Visby-Västerhejde Järnväg, VVJ ångvagn B.
MÅJ 10 användes som ångvagn till 1933. Man lät då Kalmar verkstad bygga om vagnen till bensinmotorvagn. Den fick littera MÅJ XC 10. Sittplatskapaciteten ökades till 24 sittplatser genom att den före detta förarhytten vid ångpannan byggdes om till resandeplatser. Den hade fortfarande bara en hytt i ena änden och vändskiva krävdes vid banans ändpunkter. En Volvomotor på 75 hkr drev vagnen. Tjänstevikten var bara 8,5 ton. Utseendemässigt förändrades den genom att motorn placerades under en motorhuv framför fronten.
MÅJ XC 10 användes längs med hela banan Mönsterås- Fagerhult fram till 1940 då SJ tog över banan och övriga smalspårsbanor runt Kalmar. Motorvagnen ställdes av och senare samma år gick den till Vislanda för skrotning.
I Vislanda skrotades motordelen, förarhytten och den bakre plattformen. Korgen med tillhörande ramverk köptes av en privatperson och den ställdes upp på en villatomt där den användes som tvättstuga. Ett betonggolv gjöts som golv i vagnen och det har tyvärr orsakat svår rost i stålbalkarna till underredet. Vagnens väggar och tak tycks dock vara i relativt gott skick. Bänkarna är försvunna men toalettutrymmet är kvar i 30-talsskick. Planen är att renovera MÅJ XC 10 till det skick den hade som motorvagn.
M.Å.J. Motorvagn N:r 10. Med K.B.J. CF vagn foto från Mönsterås station 1939″.
https://digitaltmuseum.se/021018047947/maj-10-motorvagn-cf-personvagn-3-klass-vid-monsteras-station
Möte i Sandbäckshult 1938- med KBJ Motorvagn 50
https://digitaltmuseum.se/021018087610/maj-motorvagn-10-kbj-motorvagn-50-godstag-sandbackshult-bangard-maj-monsteras
1932:
https://digitaltmuseum.se/021018041505/maj-mv-10-efter-ombyggnad
Foton av vagnen som ångvagn 1910:
https://digitaltmuseum.se/021018041067/maj-ac-10-angvagnen-tillverkades-av-waggonfabriken-i-arlov-den-hade-panna
https://digitaltmuseum.se/021018041066/maj-ac-1-angvagnen-tillverkades-av-waggonfabriken-i-arlov-den-hade-panna
För att i en dator se en bild i större storlek. Högerklicka på bilden och välj “Visa bild i ny flik”
13 feb. 2021: Vändning av MÅJ XC 10
Arbetslördag på Hesselby: Vändningen gjordes med hjälp av mobilkran och gick snabbt. Genom ett lyft till lodrät position och ett vridmomentet kunde allt göras på några minuter.
Inför vändning, klart att rulla ut ramen Ram och kran Första metern upp Snabbt uppåt Ramen hänger fritt och vrids Tillbaka ner igen Sista biten Sakta men säkert ner… Örnen har landat… Dags att rulla in igen Första metrarna på egna hjul Ramen står inne. Bara resten kvar! Bengt plockar av teakpanel för renovering Mirakulöst nog kan nästan samtliga mässingsskruvar renoveras och återanvändas.
6 feb. 2021: Arbetslördag på Hesselby
Målning av ram på MÅJ XC 10 pågår för fullt. Resultatet blir mycket bra! På SJ Cp 407 pågår slutmonteringen av detaljer på plattformar och till koppel. Kopplen har grundats och ska målas svarta inom kort.
Mer om projektet MÅJ XC 10: http://forening.gotlandstaget.se/maj-xc-10/
Tidig eftermiddag och nästan halva ramen är målad Janne och Martin i målartagen Många detaljer har monterats av under målningen men ändå är det många skrymslen och vrår som ska målas Ramen sedd bakifrån 4 feb. Jan-Otto Sten: Ombyte i målarverkstaden förnöjer. Nyss korgstöd för hela slanten. Nu en massa delar till bromsmekaniken.” Bonusbilder!
23 jan. 2021: Veckans rapport från MÅJ XC 10
Arbetet med Mönsteråsbanans motorvagn rullar vidare. Ramverket är snart komplett och klart för vändning. Just nu byggs bromsen vid framaxeln. En motorattrapp av trä hjälper oss att montera motorfästen etc. Återstår montering av de sista fjäderöglorna på bakaxeln, få ihop skruvbromsens dragstång med resten av bromslänkaget, samt rördragning. F.n. pågår redan målning av korgstöd och annat. Allt ska dessutom demonteras för målning. Vi räknar med att ramen står på egna hjul i mitten av februari.
Till korgen har vi fått in en byggare av förarhytten med motorhuv. Bygget görs i snickeri och monteras sedan på korgen senare i vår. Vi har också ritat frontplåtarna och dessa laserskärs nu. Korgen ställs på ramen i vår och då kan renovering av denna påbörjas på allvar. F.n. arbetar vi också med att påbörja tillverkning av tak över frontens plåtar och plattformen i bakänden.
16 jan. 2021: Arbetslördag
Frambromsen monteras. Länkar förbi slutväxeln byggs och hängen för bromsarmar riktas en sista gång.
Arbeten med korgen går också framåt, vi byter delar av panelen i bakvägg, annars är resten i sådant skick att den behålls som den sitter.
Vi har också börjat planera bygge av förarhytt.
Om bilden längst ned till vänster: Ett litet mysterium: Bakväggen mot plattformen har två runda hål genom väggen. För vad? Ångvagnen hade loklyktor på plattformsräcket som fungerade som röda mörkersignaler, motorvagnen hade elektriska mörkersignaler som satt på sidoväggen längst bak. Slutsignaler har annars föreslagits av många. Vi tror att dessa hål togs upp under ångvagnens sista år och sattes igen vid ombyggnaden 1932.
För att i en dator se en bild i större storlek. Högerklicka på bilden och välj “Visa bild i ny flik”
Bygge av länkar för broms förbi slutväxeln Montering av bromshängen Värme för att rikta upphängningen MÅJ:ens vänstra sida Se ovan. Motorvagnens toalettdörr Förarhyttens originalfärg
9 jan. 2021: Arbetslördag
Fjädernävar monteras och provas in. Bränsletanken har placerats ut på rätt plats och hållare ska monteras. Vi har också provskrapat teakpanel och konstaterat att den går att få snygg med rimliga insatser. På bild 6 ser man skarven i teaken mellan Arlöfs original och Kalmars förlängning av resandeutrymmet från 1932.
Framaxeln med monterade fjädernävar och fjäderöglor Samma axel sedd framifrån Bränsletanken En bräda har försiktigt skrapats, notera den blanka mässingsskruven Mässingsskruv i närbild T h ser man Arlöfs originalkorg från 1910 och t v Kalmar Verkstads förlängning från 1932
4 jan. 2021: MÅJ-en på nyåret
Arbetet med MÅJ XC 10 rullar på. Slutmontering av broms pågår och nu monteras skruvbromsen till förarplats. Svarvning av bultar på fjädernävar pågår och snart monteras dessa. Arbete med korgens teakpaneler pågår.
Janne Milton studerar bromscylindern och dragstängerna till bakaxelns bromsar Många detaljer tillhörande bromsen har monterats Skruvbroms på plats t h i bild
12 dec. Arbetslördag med MÅJen + 5 dec.
På MÅJ XC 10 har mycket hänt. Bromssystemet börjar bli färdigt med monterad bromscylinder och pågående montering av bromshängen. Dragstänger etc. börjar komma på plats och i närtid är allt färdigt.
Janne Milton och MÅJ XC 10. Under Venavagnen lyser verkligen flitens lampa där Tomas jobbar med bromsen… MÅJ – En mängd detaljer har kommit på plats MÅJ-vagnens bakände MÅJ – Bromsen på plats i bakänden 5 dec. I MÅJ XC 10 har vi börjat ta ned paneler.
31 okt. 2020: MÅJ byggmöte
Det hölls byggmöte kring MÅJ XC 10. Underredets alla delar har tillverkats och ska monteras. Dessutom håller arbetet med korgen på att komma igång. Tillverkning av nya fönster är på gång och snickeriet ställs i ordning.
Janne jobbar med broms på XC 10 Evert studerar korgen
26 sept. 2020: MÅJ – arbetslördag
Byggmöte för MÅJen i manskapsbodi MÅJ-en utanför vagnhallen. De nya portarna är mycket smidiga.
19 sept. 2020: MÅJ – arbetslördag
På MÅJ XC 10 har arbetet med att bygga bromssystemet gått vidare.
MÅJ – Bromsen mäts upp en inför kommande svetsjobb MÅJ – Delar till broms färdiga att monteras MÅJ – Början på ett bromssystem
30- 31 juli 2020: MÅJ
På MÅJ XC 10 arbetas det med att bygga bromssystem. Slutväxeln har också kommit på plats.
Christer har fixat med bromscylinder till MÅJ Janne och Stefan fixade med MÅJ ram. Bindjärn heter detaljen som håller samman lagergafflarna på en vagn. På framaxeln sitter komplicerade bindjärn, helt enligt förebild. De består av ett antal delar. Framaxeln med slutväxeln Bakaxeln från motsatt håll Detaljer till bromsen Den bakre axeln med bromsdetaljer utplacerade.
22 juli 2020: Arbeten med MÅJ-en
Idag kom MÅJ-motorvagnens slutväxel på plats och arbetet med bromssystem gick vidare.
Den bakre axeln med bromsdetaljer utplacerade.
10 juli 2020: MÅJ
På MÅJ XC 10 har balkar för motorfästen svetsats på plats.
30 juni 2020: MÅJ
Jan och Ante förberedde balkar till motorfästen på MÅJ XC 10 inför svetsning dagen därpå.
27 juni 2020. Svetsjobb på MÅJ
Två hållare för den bakre balken som ska hålla slutväxeln har svetsats fast i långbalkarna. Vi ska inom kort också svetsa de längsgående balkar som ska hålla fästena till motorn. Slutligen har plåtar med nitar, som tillkom 1932 då ramen förlängdes, monterats
24 juni 2020: MÅJ-en
MÅJ XC 10 börjar bli färdig för svetsning av balkar för slutväxel och motor.
11 juni 2020: Arbetet med MÅJ XC 10 går vidare
Justering av axelboxar, fjädrar och bindjärnsinfästning pågår inför montering. På SJ Cp 407 har bromsslangarna kommit på plats
MÅJ: Axel med fjädrar Närbild av lagergafflar med fjäderpaket och bindjärnen Janne Milton går igenom tabellerna kring koppelhöjd Speciella bindjärn som snart ska på plats.
30 maj 2020: MÅJ- arbeten
På MÅJ XC 10 har lagerboxar, korgstöd och gejdrar grundats för kommande montering.

25 april 2020:
På MÅJ XC 10 har Bengt börjat med korgen. Han visade hur teaken ser dålig ut på utsidan och fin på baksidan. På ramen lyftes växellådan på provisorisk plats. Tillverkning av fjädernävar och borrning för korgstöd och fotsteg pågår. Snart är det dags att börja med fjädringen.
MÅJ-motorvagnen upp och ned MÅJ-motorvagnen drogs ut MÅJ-motorvagnens växellåda MÅJ-motorvagnen. En skiva med teakträ hade tagits loss. Bengt visar teakbrädan före efter!
5 april 2020: Arbetslördag MÅJ
På Hesselby jobbades det med MÅJ-motorvagnen.
Axlarna är på plats Lagergafflar håller på att monteras
26 mars 2020: Axlarna till MÅJ XC 10
Axlarna till MÅJ XC 10 är nu färdiga med drev och hjul monterade. Maskin- & Marinteknik i Etelhem har utfört arbetet. Projektet går vidare med stormsteg! Foto: Erik Tofftén.
Framaxeln till MÅJ XC 10 med kedjedreven monterade
Bakaxeln till MÅJ XC 10
21 mars 2020: Arbetslördag i Hesselby
Projektmöte om MÅJ XC 10 kring bygge av broms och påbörjade arbeten på korgen.
Korgen till MÅJ XC 10. Vi diskuterade bland annat renovering av paneler, nytt golv, reparation av rötskador samt nytillverkning av tak över plattform och förarhytt Bromsdetaljer till MÅJ XC 10 som ska renoveras
18 mars 2020: MÅJ XC 10
ilder på ramen till MÅJ XC 10. De bakre lagergafflarna kom (nästan) på plats. Den återstående delen monteras imorgon eller på fredag. Då monteras även de främre. Inom några dagar monteras axlarna
Ramen sedd bakifrån med lagergafflar på plats till 3/4 Motsatt sida. I bakgrunden SJ Cp 407 med monterade destinationsskyltar Plåt med blivande nitrader, motsvarande nitningen av förlängningen av originalramen vid ombyggnaden från ångvagn till motorvagn 1932 Ramen sedd snett framifrån
14 mars 2020: Arbetslördag
Janne Milton fixade med MÅJ-ramen.

7 mars 2020: Arbetslördag på Hesselby
På MÅJ XC 10 har korgstöd kommit på plats och i veckan borras för lagergafflar.
Ram till MÅJ-motorvagn med monterade korgstöd Ram till MÅJ-motorvagn med monterade korgstöd
29 feb. 2020: Extra arbetslördag
På MÅJ-motorvagnens ram borrades det vidare och mått togs ut för placering av korgstöd.
Mellan dessa tvärbalkar ska den bakre axeln sitta Mått tas för koppel Provisoriskt monterade nitar som visar hur den främre buffertbalken blir. Fotografens finger i närbild
22 feb. 2020: Extra arbetslördag på Hesselby
Arbetet med ramen på MÅJ XC 10 har äntligen kommit igång. Med hjälp av den nya magnetborrmaskinen borras nu hål för nitar, lagergafflar, korgstöd, bromskranar och annat.
Jan Milton med den nya borrmaskinen Maskinen i fråga Jan och Leif justerar maskinen för första hålet Vi har nu kommit till den bakre buffertbalken
26 sept. 2019: MÅJ-ramen har målats
Arbetet går vidare med den nytillverkade ramen till MÅJ-motorvagnen. I dagarna har den blästrats vid Maskin & Marinteknik i Etelhem. Där har Jan målat ramen. Foto: Roberth.
Foto: 26 sept. 2019 Foto: 1 aug. 2018
13 nov. 2018: MÅJ-ramen svetsades i Etelhem
Vid Marin- och Maskinteknik i Etelhem svetsades ramen till MÅJ-vagnen. Foton: Erik Tofftén
Injustering Kryssmätning Svetsning Svetsning Svetsning Svetsning Klar att ta ut Ramen klar för transport
1 aug. 2018: MÅJ
Med tanke på höstens regn så lade Erik, Ucca och Ante på en presenning på taket till MÅJ XC 10
19 juni 2018: Föreningen har fått 200 000:- från Riksantikvarieämbetet!
Riksantikvarieämbetet har tilldelat Föreningen Gotlandståget 200 000:- till renovering av motorvagnen MÅJ XC 10. Vi är mycket tacksamma över bidraget och det är ett stort steg framåt i arbetet att få motorvagnen i trafik, men det lär behövas mer.
30 maj 2018: MÅJ
MÅJ-en befriades från sitt tvättstugetak. Foton: Cenita H
26 april 2018: MÅJ-vagnen åter på hjul
MÅJ XC 10 är ett spårgående fordon igen! Den 26 april ställde Ucca, Erik och Roberth korgen på den verkstadstralla som den kommer att stå på medan den renoveras. Dessutom ställdes den upp på MÅJ:s gamla vändskiva från Sandbäckshult, som den vände på när den gick som ångvagn.
19 mars 2018 – MÅJ – Möte med projektgruppen
Den 19 mars hade projektgruppen kring motorvagnen MÅJ XC 10 möte. Projektets delar och planeringen inom dessa framöver gicks igenom. Projektet består av ramverk/drivning, korgen samt tillståndsdelen. I och med att projektet nu tar fart var det dags att summera vad som hänt och hur vi går vidare, samt vem som gör vad. Vi gick också igenom korgen utifrån de diskussioner som förts och öppnade plattformsdörren för första gången sedan 1940…
23 feb. 2018 – MÅJ
Arbetet med vår motorvagn MÅJ XC 10 går vidare. Vi har provinpassat axlarna i ramen för första gången med gott resultat. Balk har också införskaffats för komplettering/renovering av ramverk. Foton: Stefan K
Utfyllnadsbild!
27 jan. 2018: Spårstumpen 4/2017 sändes ut till medlemmarna
I den kan du läsa om den kommande renoveringen av MÅJ-motorvagnen,
27 nov. 2017: Mer om MÅJ XC 10
MÅJ XC 10:an har många detaljer som avslöjar motorvagnens utseende -om man tittar noga!
Motorvagnen var målad i ekimitation invändigt. När den blev tvättstuga målades allt i vitt. Men här och där hittar man originalfärgen… Väggen mellan resandeavdelningarna var dubbel och hade skjutdörr, något vi inte visste först. När vi plockade ner delar som inte hörde till järnvägstiden hittade vi rester av upphängningen… Dörren ut mot f d plattformen har satts igen och täckts med plåt. Under plåten finns ett fönster. Motorvagnen hade värme från motorn. I mellanväggarna hittar man hål efter värmeledningarna. Toalettens främre vägg byggdes in. Här finns mycket av originalfärgen kvar. Vem vet vad som kommer att komma fram senare?
22 nov. 2017: MÅJ-vagnen separerades från sitt underrede
Den 22 nov. slet Ucca och Erik med att separera MÅJ-vagnens korg från underredet. De lyckades och det var glada miner när de var klara. Nu är det mycket lättare att arbeta med underredet från 1910!
Ucca jobbade med att lyfta korgen från underredet Som synes har korgen lyfts från underredet Paus i arbete, snart så Troligen var det senast 1910 som vagnsunderredet var i denna form Tillverkad 1910 vid Wagonfabriken i Arlöf som ångvagn Vagnskorgen uppallad på räls, passande och bra!
15 nov. 2017: MÅJ
Korgen gicks igenom och skicket är överraskande bra. Utvändiga listverk och teakpaneler går att rädda och invändigt är pärlsponten till stor del bara att skrapa och måla om. Vi har tittat på målningen invändigt och konstaterat att vagnen hela tiden haft ekimitation på väggarna. Då vagnen blev uthus målades allt i vitt, grått eller grönt en gång, det finns alltså bara ett färglager utanpå originalmålningen. Toaletten var nästan helt bevarad, när vi idag monterade ur toalettstolen upptäckte vi att den inte, som vi trott varit i emaljerad plåt utan i porslin. Vår byggnadsantikvarie Cenita har nu börjat montera ur fönstren och renovera fönsterbågarna. Skicket är mycket bra! Maskinavdelningen håller på att lyfta loss korgen från ramverket. Vi har samlat in en stor mängd delar till motorvagnen, bland annat drivlina, motor, axlar, förarplatsinredning, soffor och annat.
Vagnskorgen har ju en liten udda historia, MÅJ 10 leverades 1910 från Arlöf som ångvagn system Purrey. Den dåvarande resandeavdelningen i 1 och 3 klass omfattade c:a 2/3 av dagens korg, resten var utrymme för lokps. Vid ombyggnaden till bensinmotorvagn utökades resandeavdelningen med 1/3 och förarhytt inrymdes i f d ångvagnens front. 1 klass försvann. Motorvagnen var i funktion vid förstatligandet 1940, den ses i drift på Rimbo Grandes film om Kalmarsmalspåren. Efter slopning kom den till Vislanda varpå korgen hamnade som uthus i Gottåsa söder om Växjö.
MÅJ XC 10: Nyss urtagen fönsterram. Glaset urtaget och ramen inoljad. Undersidan av samma ram. Inne i korgen har toaletten tagits ur och vi går igenom vagnen i detalj. Vi noterar att väggarna varit målade i ekimitation. Panelen utvändigt är förvånansvärt bra!
14 nov. 2017: Närbilder på MÅJ XC 10
Vår fd. ång- och motorvagn MÅJ XC 10 blev så småningom tvättstuga i Småland innan vi fick ta över korgen för ett par år sedan.
Cenita Hellgren tog ett par fina närbilder. Tänk när denna lilla motorvagn åter är i trafik.
Den gamla toaletten med rakt utsläpp mot banvallen! Fina träpaneler! Det paginerade toalettfönstret, med frostat glas
4 feb. 2017: Projekt MÅJ har inletts
Projekt MÅJ har inletts. Det första planeringsmötet kring vår världsunika motorvagn från Mönsterås – Åseda Järnväg har hållits. Vi gick igenom vagnens konstruktion, gjorde en inventering av vad vi har i fråga om delar, samt gjorde syn av vagnskorgen. Vi gjorde en rollfördelning internt och vilka första steg som ska tas.
17 aug. 2016: Vår nya A-traktor
Vi har köpt en A-traktor. En Volvo Starke. Det är motorn med växellåda och kraftöverföring som vi har behov av. Tanken är att de ska användas till MÅJ-vagnen när den ska återställas som en motorvagn.
Därefter kommer vi försöka sälja hytt och övriga delar som vi inte har behov av.

22 dec. 2014: Vagnskorgen MÅJ XC 10 lossades i Hesselby från Bosse Åkares trailer.
MÅJ XC 10 sedd från ena gaveln.
Vy från den andra gaveln.
Invändig vy där platsen för kaminen syns tydligt. Denna del av vagnen har nu betonggolv som ska tas bort.
Invändig vy åt andra hållet, där Wc-utrymmet syns till vänster.
Den gamla klosetten med trälock finns kvar!
18 aug. 2015. MÅJ-vagnens underrede efter att betonggolvet har tagits bort.
17 dec. 2014. Hämtning av MÅJ XC 10 från Gottåsa till Gotland
Den unika vagnen har idag hämtats med hjälp av Bosse Åkare och kranfirman Växjö Elementmontage. Koordinator på plats var Christer Ahlberg.
Foto: Daniel Bergqvist.
I Gottåsa stod vagnen i en sluttning. En rejäl mobilkran krävdes för att kunna lyfta vagnen.Under vagnen hade efter utgrävning och lyft med domkraft, två I-balkar för lyftet kunnat monteras. Motiv av vagnskorgen innan lyftet Lyftet påbörjades När vagnen lyftes syntes tydligt det betonggolv som gjutits i vagnskorgen När vagnen lyftes syntes tydligt det betonggolv som gjutits i vagnskorgen Klart för transport mot Gotland
2005: Bilder från när MÅJ-vagnen var tvättstuga i Gottåsa
Lennart Fransson tog dessa bilder. Det var långt före vagnens bakgrund blev känd.