På de här sidorna har vi lagt upp de gotländska järnvägstidtabellerna 1879- 1920.
Ett urval av ångbåtsturlistorna (främst Ångfartygs AB Gotland som Rederi AB Gotland hette då) och Nynäsbanans tidtabeller finns även med för att ge er en samlad bild av de gotländska kommunikationerna.
Tidtabellerna för de gotländska järnvägarna kommenteras löpande i bildtexterna till respektive tidtabell.
När det gäller Nynäsbanan och ångbåtarna till Gotland kommenteras bara större förändringar, t.ex. nya fartyg och inställd vintertrafik.
Tidtabellerna kommer från publikationen Sveriges kommunikationer. De har skannats från 1867- 1920 av Sveriges Järnvägsmuseum och finns i sin helhet på:
http://samlingsportalen.se/all/sveriges_kommunikationer.html
För att i en dator se en bild i större storlek. Högerklicka på bilden och välj “Öppna bild i ny flik”
För att se perioden 1911- 1915, använd denna länk: http://forening.gotlandstaget.se/gotlands-kommunikationer-1911-1915/

1916:


Ny tidtabell från 1 april. På GJ drogs tågparet 7/6 in sträckan Roma- Burgsvik- Visby. Det var första sommaren som KlRJ och SlRJ inte hade avgångar mitt på dagen, sannolikt pga kristiderna. Ny karta över järnvägarna på Gotland från 1 maj 1916.


Sommaren 1916 var den sista sommaren som s/s Tjust turer Västervik- Visby annonserades.
Till skillnad från sommaren 1915 genomfördes resorna på morgonen i båda riktningarna.2 september 1916 annonserades s/s Tjust för sista gången trots att trafiken redan hade upphört?






Exempel på annonserna för Union-Liniens trad Stockholm – Visby – Stettin under 1916. Trafiken tycks trots första världskriget ha pågått hela vintern.
1917:

SlRJ förmiddagståg från Roma och eftermiddagståg från Slite gick nu bara på onsdagar. Det är uppenbart att det berodde på kristiderna.


På KlRJ och SlRJ ändrades tiderna för förmiddagstågen.



Från den här tidtabellen annonserades inte anslutningarna från sidobanorna till GJ i Hemse och Roma.
Man kan ju spekulera om det var för att ingen skulle kunna kräva ersättning vid missade anslutningar?










På RHJ märktes kristiden tydligt och det var inte långt kvar. De drog rejält ned tragiken till endast ett tågpar och det avgick bara tre dagar i veckan.
1918:



Denna tidtabell kom att gälla till slutet av september 1919.

Därav avsaknaden av de två senare i denna turlista. Trafiken över öppet hav behövde inte längre företas vid dagsljus. Minfaran hade tydligt upphört.
Den sista tidtabellen för RHJ annonserades den 21 september 1918. Från och med 28 september och åtminstone till 1920 annonserades trafiken på RHJ som inställd.




1919:


På SlRJ återinfördes två tågpar per dag såsom senast hösten 1916.




På SlRJ och KlRJ var det smärre justeringar av tiderna.


1920:


Från 1 maj 1920 övergick Sveriges kommunikationer från utgivning lördagar varje vecka till utgivning den första i varje månad.



På KlRJ togs de separata söndagsturerna bort (B 5/6) och ersattes med de två dagliga tågparen. På SlRJ skedde smärre ändringar av tiderna.



Det var skillnad på tidtabeller och turlistor.